Архив

Календар

март 2010
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ИНТЕРВЮ С ГОСПОЖА КАРАДЖОВА

ръководител на секция „Училищен парламент” , клуб „Гражданско образование”  в проект „Учене чрез правене “

Каква е целта на секцията и с какво ще мотивирате учениците да участват в нея ?
Целта на секция ”Училищен парламент” е създаване и функциониране на Училищен парламент, който да делегира права и отговорности на учениците при управлението на училището; да запознае учениците с основните демократични принципи и ценности; да изгради у тях умения за обсъждане и водене на дискусия по проблеми, вълнуващи учениците от гимназията; да защитава правата и интересите им; да стимулира духовното им израстване; да създава благоприятни условия за максимално задоволяване на разностранните им интереси; да стимулира основния обмен на идеи, информация, научни знания и интелектуални ценности между учащите се.
Мотивите са ни, че именно в тази дейност им се дава възможност за доказване на личностните им качества, чрез участие в самоуправлението .

Има ли интерес от страна на учениците ?
Не знам дали е точно интерес, защото всички знаем, че интересът е временно понятие , а в Училищния парламент виждаме ,че желанието за работа не намалява – поне до този момент. Но ако приемем, че интересът се поражда от потребността, то можем да заявим, че учениците осъзнават необходимостта от създаването на подобен училищен орган на управление и участват активно.

През какви етапи ще премине работата на секцията и до къде са стигнали кандидат- депутатите?
Предвидени са няколко етапа, през които да премине нашата дейност. През първия етап – учениците преминаха през редица обучения, сформираха партии и комисии -ЦИК, СИК, ПРЕСЦЕНТЪР, посетиха Народното събрание, а сега им предстои да изготвят политически програми, с които да се представят на изборите.

 През втория етап – ще се представят програмите на партиите , ще се проведе политически дебат, ще се подготвят и проведат изборите. Последният етап е етапът на функциониране на избраният вече УП. Училищният парламент ще бъде от 40 ученици, който ще изберат ръководство и омбудсман. Заседанията на парламента се очаква да поставят едно ново начало за по добро бъдеще на учениците в училище.

Целия екип се надяваме, че тази дейност ще даде не само много познания и възможности на учениците , но и много положителни емоции и удоволствие от участването в извънкласни дейности. Да си пожелаем успех!

ИЗГОТВИЛ: Мартина Маринополска, секция „Уебжурналист”

Подобни публикации: