Архив

Календар

април 2010
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Кой победи ?

Проведе се предизборният дебат на трите партии в ученическият парламент. Организацията беше на добро ниво. Членове на партиите раздаваха брошури и агитираха подранилата публика. Време беше за истинското предизвикателство за учениците. Не е лесна работа да застанеш на трибуната, да говориш и да убеждаваш хора.

След изтегленият жребий първи трябваше да представят своите намерения ЕЛИТ – малките партийци се притесняваха, личеше им липсата на опит и ораторски умения. Въпреки това успяваха да излязат от ситуациите с немалка доза хумор и влагане на емоции в поведението си. Бяха заложили на спорта и извънкласните занимания в програмата си. Добро представяне.

Жребият определи втори да говорят тежката артилерия – СТАРТ– 11 клас бяха заложили на обиграни хора, начело с лидера си. При тяхното представяне говориха повечето от хората в листа им. Добре написана програма с балансирано присъствие в повечето сфери от живота на учениците.

Накрая се появиха СЛАВА с новият си лидер, момчето е на-точното си място, определено става за политик. Получи се малко разминаване с идеите в тяхната програма и изразеното мнение на един от хората в листата, което след това послужи доста добре при въпросите на опонентите. Лидера им се разграничи от неговото мнение, но се получи неловка ситуация.

Тази част приличаше на предизборните дебати по телевизията – скучно представяне на едни и същи неща. Колкото и прекрасни неща да се говорят и обещават, малко хора са запомнили и една десета част от това, което се изприказва. Там, където се вмъква хумор и емоция нещата са малко по-добре, но голямото количество информация трябваше да се съкрати и представи в съкратен вариант за да се запомни.

Втората част от дебата със задаването на въпроси беше отлична – на всеки от тях имаше добри отговори. Проличаваха си качествата на кандидатите. Смущението изчезна и те се почувстваха в свои води. От СТАРТ умело използваха части от програмата на другите партии и според мен се представиха най-добре. Атаката е най-добрата защита и те умело използваха това.

Проблема с толерантността разгорещи страстите и от това пострада партия СЛАВА. Ако това е стратегия на партията, идеята за привличане на крайни избиратели не бе реализирана много добре.

Публиката се забавляваше, имаше емоции, добро настроение, знаем , самото провеждане на дебата, написването на самите програми е огромен резултат. Когато учениците сами са достигнали до идеите в тях, след време те ще ги защитават, ще се борят за реализацията им. Те вече знаят какво искат, знаят правилните пътища, придобиват увереност в себе си.

Пожелаваме ползотворна работа на бъдещите депутати. Мога да кажа, че в този ученически парламент ще имаме една много сплотена групичка от амбициозни ученици с позиция и желание за изява. В него могат да се родят много полезни идеи и решения, които ще направят училището различно.

Подобни публикации: