Архив

Календар

април 2010
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

МАРКЕТИНГЪТ– АЗ И ВИЕ

Здравейте, уважаеми представители, на фондация „Комунатас”!
Благодаря Ви, че се оказахте на точното място, в точното време. Благодаря Ви, че ми помогнахте да затвърдя своя избор. Вече се питате защо, какво, как…?Аз съм тук, сега и съм готов да Ви обясня.

От малък мечтая да се издигна като интелигентна, известна и търсена личност в обществото. Мислех си да стана какво ли не? Но сега вече направих своя избор. Искам да се реализирам като високо квалифициран кадър в областта на икономиката, и по-точно в сферата маркетинга.

Сигурно ще се запитате защо пък точно там са насочени моите предпочитания? Нима не живеем във време, в което комерсиалното взима връх над всичко морално и човешко? Нима същността на икономика не се базира на това, производителят да продаде стоката на по-висока цена, а потребителят да я закупи на по-ниска. А маркетингът да убеди всеки един от участниците, че е направил най-добрия избор.

А знаем ли какво е маркетинг?

Аз знам и ще Ви го докажа чрез Вашата дейност.
Болшинството погрешно отъждествява маркетинга с продажбата, базирайки се на етимологията на самото понятие. Продажбите са само върха на маркетинговия айсберг. Продажбите са само една от многото негови функции, само един от елементите на маркетинг-микса. А кои са другите?

Разглеждайки Вашата дейност, разбираме, че добре познавате маркетинга – „Тази човешка дейност насочена към удовлетворяването на нуждите и потребностите чрез размяна.” , Филип Котлър.

А кой е продуктът, който Вие продавате? На кого го предлагате? Как го предлагате и на каква цена? Вие умело боравите с тях, а това гарантира успех.

Ако характеризираме Вашият продукт, ще разберем, че той е безплатна, образователна услуга, насочена към потребители от шести до дванадесети клас. В случая сте използвали възрастовия демографски принцип на сегментиране на пазара. Избрали сте тези ученици, пред които стои въпросът, с какво биха се занимавали в бъдеще. Аз съм един от тях.

Преди четири години, в избора си за средно образование, аз избрах профила „Икономист-мениджър” към Земеделската професионална гимназия, гр. Сандански. Сега отново трябва да избирам. Не знам точно какъв ще стана, но искам професията ми да е свързана с маркетинга. Аз вече съм грамотен, мислещ човек.

Имам, макар и елементарни, познания за света. Имам и първоначални професионални умения. Но това не ми е достатъчно. Имам нужда да се усъвършенствам като личност, като професионалист.

Вие сте избрали да прилагате и социалната маркетингова концепция. Поздравления! Вашите стипендии, по-точно 50% от тях, са насочени към ученици в неравностойно положение. Избраната от Вас стратегия е правилна, защото ще получи подкрепата на голяма част от обществото и ще подпомогнете наистина нуждаещите се и можещите.

Вие се стремите да подпомогнете прехода от потенциален към реален потребител. Изпратили сте готов набор от документи за кандидатстване, което ще улесни процеса на преобразуване. Обърнали сте се до всички, или може би голяма част от учебните заведения в страната. Достигнахте до мен, до малкия провинциален град и до моя приятел от село.

А как стана възможно това?

Чрез професионално изготвена страница в интернет, където бързо, лесно и на достъпен език получих нужната информация.

Чрез добре изградена и осъществена рекламна кампания. Залепените по училищата плакати, привличат окото, може би заради яркия цвят, а защо не и заради огромното „1000”. Това се случи и с мен. И аз се запитах: „Какво хиляда?”. Лева, подаръци, населени места!

Не! Стипендии, които предоставя фондация „Комунитас”, предназначени за потенциалните потребители -учениците от шести до дванадесети клас. Да откриете тези, които имат наклонности в литературата. Да откриете тези, които имат наклонности към определена професия. Да работите с най-добрите и да им помогнете да се реализират в бъдеще.

Да им предоставите своята финансова подкрепа. Да им предоставите своя професионализъм и възможности за комуникация по между им. Да им предоставите професионална литература и съвет.

Надявам се, аз да съм един от избраните – реален потребител на този продукт.

И аз да почувствам финансовата Ви подкрепа.

И аз да се възползвам от Вашия професионализъм. Да подкрепите и мен- бъдещия маркетинголог.

Яне Николов 12б клас -2007 година

Подобни публикации: