Архив

Календар

април 2010
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Нашите небесни покровители

„Ангел Господен се застъпва за ония, които се молят и уповават на Бога”

Всеки човек на земята си има свой небесен покровител, който го пази, закриля и му помага в трудни моменти. Ако претърпи злополука, старите хора казват ”Бог го е опазил жив” или „Богородица го е закриляла ” и се вричат хората или щедро обещават и принасят дарове в знак на благодарност и смирение.

Има хора, които са кръстени на някой светец ,ето защо те виждат в негово лице покровител и закрилник. Почитта към него изразяват чрез молитви, палене на свещи пред иконите, целуване на светите образи. Това е само видимата страна на почитта.

Две са ключовите думи за един християнин- молитва и вяра.

Ние сами избираме нашия покровител чрез вярата в неговата сила и любов.Защото вярата е двигател на всяко едно действие, без вяра и любов светът би бил немислим, ще бъдем като „дърво без корени ” и тогава какъв плод ще дадем?…..Вярата ни кара да бъдем верни на себе си , на това, което искаме и към което се стремим.

Ако не сме кръстени на светец, според характера си избираме и покровителя: ако сме войнствени –св.Георги; ако сме любвеобилни -св.Богородица. Посланието на Иисус Христос е , че на всеки ще му бъде дадено според вярата .Известен е моментът от евангелието на Матея,когато Иисус ходи по вълните и Петър решава да го последва: ”Но като виждаше вятъра,уплаши се …извика…: Господи ,избави ме! ”.Невернико,защо се усъмни ”- с тези думи го спасява Иисус.

Дали ще успеем да ходим по вълните на нашите мечти, дали ще се излекуваме, зависи преди всичко от нас самите и от силата на нашето желание. Ние сме задвижващата сила на Божията закрила, ние , и доброто в нас.

Вярвам, че Бог е основа на всяко добро, основа на любовта, основа на чудесата около нас. Когато твърдим, че вярваме в себе си, мисля, че той ни кара да вярваме, за да продължим напред.По този начин сме самоуверени, чувстваме се силни и знаем, че може да постигнем много неща. Граници за човешката възможност няма ,или няма граници за Божията любов към нас….

Никога не бива да спираме да вярваме, че някой там, горе, ни закриля. Човек винаги се нуждае от опора !

Общуването ни с нашия небесен покровител става чрез молитва.Тя трябва да извира от сърцето и душата, без лицемерие и показност.

В днешния забързан, динамичен свят сме се научили само да искаме , да прегазваме, ако трябва, за да получаваме.Рядко сме откровени с тези около нас, а още по-рядко и със самите себе си.

Как тогава да бъдем откровени с Бога и да не се изкушим да му поискаме нещо.?!

И забравяме да благодарим и за малкото , което имаме, да не искаме , а да даваме, като „левицата ти не узнае какво прави десницата ти;”

Защото нашите небесни покровители знаят какво искаме, още преди да сме го изрекли.

Трябва да вярваме, че някой ни закриля, защото вярата предхожда чудото и ако продължаваме да вярваме , чудеса ще има!

Мирослава Шумова
11 a клас – 2008 година

Подобни публикации:

God is love казва:

По-добре прочетете |Библията вместо да правите свободни съчинения .

Теменужка Траянова казва:

Страхотно е ! Браво!