Архив

Календар

септември 2010
П В С Ч П С Н
« юли   окт »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

BYF

През първата половина на септември се състоя BYF. Фестивалът се провежда вече 15 години и от 5 се превърна в неразделна част от културния живот на град Сандански .  За втора година съм редовен посетител на повечето изяви и като един от запалените му фенове искам да обясня  откъде идва неговият успех.

Фестивалите са онзи нов мост, премахващи граници и прегради. Фестивала е едно извънземно място, където хората са една общност , там различията не разединяват, а водят към положителна промяна.

Магическата формула на фестивала е в разделението на събитията, всеки може да намери любимата си част . Има си конкурс за млади изпълнители, има рок проект, има вечер на народните танци, имаме страхотни танцувални групи за модерни танци. Денят също е изпълнен с най-различни прояви.

Защо тази стратегия е успешна ?  Кое привлича младите хора. И не само тях.  Успехът  се предопределя от младите хора, чуждите гости, местните групи и състави, доброволците, публиката, водещите  и организаторите.

Младите хора умеят да се забавляват, а фестивала се прави от млади хора. Нетрадиционните и разкрепостени участници предават емоцията си върху публиката на фестивала.

Тайната на фестивала е и в гостите от чужбина, млади изпълнители и групи, достатъчно добри, но не достатъчно известни. Определено през тези 2 години имаше страхотни попадения. В тази една седмица те изживяват своите звездни мигове. Тук те са звезди.

Местните групи и състави са неразделна част от фестивалните вечери. Това е чудесна възможност за тях да представят нови неща. Тук те сверяват часовниците си, учат се, виждат своите конкуренти. Изживяват целият фестивал и накрая не искат той да свърши.

Доброволците са онази тънка нишка, която съединява всичко и прави симбиозата на нещата. Всички те са дошли с толкова очаквания, копнеят за емоции, търсят ги. Те са такива ентусиасти, без тях фестивала щеше да е друг. Те не само участват, но и активно се включват в програмата. Всичко остава като незабравим спомен в умовете им.

Публиката е многобройна, всяка вечер е доста различна по състав. Гостите участници през цялото време се забавляват страхотно.BYF e странен фестивал – там публика и участници се сливат в едно. Човекът, който си аплодирал допреди минута, в следващият момент се оказва седнал до теб. Той вече е звезда за теб и усещането е още по-емоционално.

Водещите са забавни и постоянно се опитват да усилят емоцията, да събудят публиката, те откриват вълшебните думички и ги използват пълноценно. Коментират и представят , насочват вниманието към участниците. Това са едни забавни млади хора, артисти по призвание, печелещи доверие.

Организаторите са свършили по-голямата част от работата през годината, търсене на нови и нетрадиционни идеи, хиляди контакти, разговори, резервации, хотели, пътувания, всеки малък детайл, заслужени похвали и аплодисменти за тях.

Това, което става извън фестивалните вечери е най-важното. Млади хора от цяла Европа контактуват, опознават се, разменят мисли, идеи, правят нещата заедно. Те показват себе си и страната си и попиват от другите култури. Те разбиват клишета и променят нещата по-свой си начин. Те си отиват променени, но променят и хората в Сандански.

Подобни публикации: