Архив

Календар

декември 2010
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Познаваме ли ги ?

Познаваме ли наистина децата си?  Знаем ли за техните таланти? Позволяваме ли и да ги открият и разкрият ? Мислим си, че е така, но те непрекъснато ни изненадват.

Номинациите на  училището за ученик на годината бяха страхотно изживяване. Имаше пет невероятни деца, достойни за всякакви награди, уникални, преоткрили себе си, показващи най-доброто на което са способни. Те са нашата гордост.

Това, което ме учуди бе появата на едни други таланти. Никой не знаеше, че едно момиче може да пее и то добре. Никой не предполагаше за  таланта на едно момче. Всички останахме възхитени от  живото му изпълнение, той пееше така сякаш винаги го е правил под звуците на китарата на един друг талант.

И никой нямаше да разбере за тях, ако тези номинации ги нямаше, никой нямаше да разбере за тях ако те самите не бяха изявили желание да представят себе си.

Преди няколко дни една постановка напълни залата на културният дом . Всички се насладиха на фантастичното изпълнение на едни извънземно талантливи деца. Сега ще ви кажа, че всичко бе едно щастливо стечение на обстоятелствата – имаше един проект и една талантлива жена, която реши да прави театър. Едно моментно хрумване, без което никой нямаше въобще да знае за тяхната дарба.

Едно коледно тържество, пак в училище, момче играе на пилона и се забавлява в балкански ритми, на следващият ден има концерт и същото това момче се оказва член на духов оркестър, който свири коледни мелодии. Поредното стечение на обстоятелствата -  там има негов роднина, привлякъл го в оркестъра.

Да те никога нямаше да се изявят в тази посока, ако го нямаше този проект или този роднина, но задължително щяха да наблягат в пъти повече на дискотеките и на балканските ритми.

И така ние продължаваме да разчитаме на случайността, на съдбата  да създаде подходящите обстоятелства за да може тези деца да намерят и изявят таланта си. Успяват единици, а колко от тях остават нереализирани.

Какво би станало, ако съзнателно търсим тези таланти, какво би станало ако откриваме тези дарби още в първи клас, какво би станало ако постоянно ги подбираме и подпомагаме, какво по-подходящо място за това от училището.

А това изисква толкова малко усилия !

Подобни публикации: