Архив

Календар

декември 2010
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ще се справим ли с новите деца в училище ? -част 3

Проект – визия за новото образование на Любов Георгиева заснет в 18 клипа , обобщен и преразказан в няколко изречения. – вижте третите 5 клипа.

Философия и фокус в образованието

Трябва да знаем посоката, какво искаме и накъде отиваме. Един закон за образованието е свързан с децата, какво иска държавата, реализацията след това е лесна. За целта има специалисти и  добри системи, използващи добри методи за запомняне на страшно много информация без усилия.

Голямата картина на образованието започва с мисията – щастливо творящи и здрави деца, водени от съпреживяващ учител екскурзовод. Принципа трябва да е хайде заедно да направим нещата, а това изключва авторитарното поведение.

Екскурзовода ви поема и ви показва, измисля нещата така, че да ви е интересно, щастлив е от това , вълнува се  програмата да е лека, на всички да им е комфортно, не насилва никой.

Намерението на учителят като влезе в час е да формира положителна самооценка на децата. Изместен е фокуса – ако детето се мисли за лошо, то се държи като лошо, системата започва да функционира по-този начин надолу по веригата. Трябва да създава тази самооценка.

Полезното и забавното се пропуска в бумащината, смеха се пропуска. При чисто мисловно поле, при липса на черни станции проблемите изчезват. Те имат и усещане за красота и вътрешен мир. Децата са добре, проблема е във възрастните.

Смисълът казва, че нещата не могат да се регулират. Ако няма обща визия, всеки върви в своята си посока. Трябва родителите и учителите да вървят в една посока. Фокуса е необходимо да се смени и децата да могат да приложат това, което са научили.

Нещата трябва да се пробват, децата под формата на игра разбират, анализират и прилагат знанието, имаме фокус насочен към практиката.Учениците трябва да минат през личното изживяване на знанието и опита, да запомнят нещата в положително и весело настроение.

част 9

Финансиране, измерване и оценяване

Постоянно се казва няма пари, а има , въпроса е къде отиват. Бюджетиране се прави на база управленски решения – решаваме къде искаме да отидем, каква цел искаме да постигнем, разписваме го като стратегия, виждаме какви неща ни трябват, обръщаме го в пари и получаваме бюджета.

Ако ни липсват пари взимаме заем, използваме еврофондове, търсим дарители, сменяме стратегията , извършваме допълнителна дейност. Проблема, е че процеса е обратен – тръгва се от парите, гледаме да се вкараме в парите и  нямаме цел.

Измерването е важно за постигане на целта, трябват ни измерители.Рещаваме каква е мисията, визията, целите, договаряме се за обща посока, измисляме си измерители и ги следим периодично за да видим дали сме във вярната посока.

Мерим се финансовите показатели, удовлетвореността на клиента, качеството на продукта, време за доставка, функционалност, взаимовръзки , популярност.

Нивото на процесите – работят ли, хората екип ли са, имат ли разработени методи за работа. И накрая  проследяваме човешкият капитал – хората развиват ли се, грижат ли се за тях. Няма измерване на образователната система. Ако мерите нещо, можете да го управлявате.

Различните видове системи са създадени за различните видове деца. Ако е ясно какво се иска и какво ще се мери може да се заложат измерители за всяка година.

Крайните измерители за всяка система са еднакви, но през годините могат да се различават. Има външен контрол, който мери какъв % от знанието е усвоен. Всеки си е избрал различен път, но целта е една.

част 10

Синхронизиране на позициите за образованието

Нормално е хората да виждат различни неща, гледайки едно и също нещо. Зависи от развитието на сетивата, продължаваме с интересите, опита и ценностите. В един и същи момент всеки забелязва различни неща.

Сигурни сме, че видяното е вярно. Речта също изкривява, обощава и изпуска. Получаваме карта на картите, търсим пресечената точка. Филтрите пречат.

Необходим е обратният процес – правилно говорене, невербална комуникация, гледаме филтрите на другите хора, сравняваме ги, сетивата също се тренират.

част 11

Чувствителността на сетивата на децата

Взависимост от развитието на сетивата, възприемаме различна информация. Свръхизостреното сетиво вкарва огромно количество информация. Органите работят едновременно, мозъка ритмично сменя, комбинира при новите деца.

Неподходящи методи и трябва щядаща сетивата среда. Те ползват храната за да си намаляват страхотната си енергия, опитват  да се защитят от прекалените дразнители.

част 12

Щадяща сетивата среда за децата

Важно е да се работи с любов. Процесите на въздействие са двупосочни, но спиралите са опасни и е желателно да се прекъсват. Става когато мисълта и емоцията се срещнат. Когато мисълта е бистра и ясна, емоцията е осъзната и назована и те двете не са вързани, тогава нещата се случват. Осъзнато да се реши друго.

Децата се зареждат като наблюдават красота. ТВ рекламира агресията и те се идентифицират с видяното, после ние го усилваме . Ако сложим аз мога модела премахваме агресията,  за целта ни  трябват майстори, такива обичащи нещата, което вършат.

Нивата на Маслоу не могат да се прескачат – физиология, сигурност, любов и принадлежност , себеуважение, самоусъвършенстване. Има компенсация между нивата.

част 13

Подобни публикации: