Архив

Календар

март 2011
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Защо трябва да си губя времето за изучаване на предмети, които никога няма да използвам в живота си?

Един приятел има теория, че тези ,които завършват образованието  си не преуспяват в живота, а преуспелите прекъсват обучението си в определен момент.

Стандартният отговор е , защото без добри оценки не можеш да отидеш в университета и няма да успееш в живота .Само, че  преуспелите хора не са  преуспели  заради  образованието.

Съветът може и да е бил верен за хората, родени преди 1989 година, но е пагубен за родените в бързо променящия се днешен свят.

Не ме интересува колко компютъра слагат в класната стая, нито колко пари изразходва училището. Децата днес се нуждаят от по-интелигентно образование и сегашната система не може да им го даде.

Глупаво е да се приема, че образователната система в този си вид ще подготви децата за света, с който ще се сблъскат след дипломирането си. За съжаление за много хора училището е краят, а не началото на обучението.

Не можем повече да повтаряме на децата си: „Ходете на училище, изкарвайте добри оценки и си намерете сигурна работа.“

Всеки съвет да следват установените процедури и да не се отклоняват  от правилата ги кара  да осъзнават как този учебен процес убива творческото начало, как  училищата са предназначени да създават добри служители, а не добри работодатели.

И именно оттам идваха и проблемите. Всеки път когато някой учител каже: „Трябва да имате добри оценки, за да се справяте един ден добре в живота“, те  само повдигаха рамене. Те отдавна са разбрали неверността на това твърдение.

Вижте, училището е много, много важно нещо. Вие ходите на училище, за да усвоите някаква професия и по този начин да допринасяте с нещо за обществото. Всяка култура се нуждае от учители, лека ри,, техници, хора на изкуството, готвачи, бизнесмени, полицаи, пожарникари, войници и т. н.

Само ,че образователната ни система, създадена доста отдавна, все още вярва в къщите без здрава основа. Подовете от кал са все още на мода. И така децата завършват училище практически без никаква финансова основа.

Децата не научават нищо за парите и работят цял живот за тези, които се възползват от наивността им. Те работят за работодателя, плащтат данъци на държавата, връщат заеми на банката и погасяват кредити.Процесът се повтаря и при следващото поколение.

Ето това е „Омагьосаната въртележка“. Ако искаме децата ни да имат социално осигурено бъдеще, те не трябва да играят по старите правила. Прекалено рисковано е да кажеш на детето си: „Учи много и си намери работа“.

Как да преподавате на детето си счетоводство? Няма ли да му доскучае? И как ще обучавате детето си да инвестира, когато вие самите бягате от риска?

Как може образователната система да преподава предмет, който не познава? И как могат родителите да научат децата си на нещо, на което не ги учи училището?

Парите не се изучават в училище. Затова детето се съсредоточава върху академичните и професионалните, но не и върху финансовите знания. Това обяснява защо умни банкери лекари и счетоводители, получавали отлични оценки в училище, се борят с финансите през целия си живот.

Когато питат  учителите си какво е приложението на това, което  се учи,или защо никога не изучаваме парите и тяхното действие. Отговор, че парите сами ще се появат вече не важи.

Парите са вид сила. Но по-силно от тях е финансовото образование. Парите идват и си отиват, но ако знаеш как действат, ти се сдобиваш с власт над тях .Само положителна мисъл не е достатъчна.

Признавам, че счетоводството е може би най-скучният предмет на света. То може да бъде и много объркващо. Но същевременно сигурно е най-важният предмет за този, който желае да запази богатството си дълго време.

Ако  не можете да вземате бързо решение, то тогава никога няма да се научите да правите пари. Възможностите идват и си отиват. Да можеш да вземаш бързо решение е много важно умение.

Образованието е основата на успеха .Еднакво важни са и училищните и финансовите, и комуникативните умения.

Въпросът е как да преподаваш на деца един толкова скучен и объркващ предмет. Ами като го опростиш. Първо го преподавай под формата на картинки.

Разбираш ли, истинското учение изисква енергия, страст и огнено желание. Гневът заема важно място в тази формула, тъй като страстта е гняв и любов в едно.

Животът не учи по този начин, а аз бих казал, че животът е най-добрият учител. Повечето време животът не ти говори. Той просто те бута насам натам. С всяко побутване той ти казва: „Събуди се. Има нещо,което искам да научиш.“

Робърт Кийосаки – Богат Татко-беден татко

Подобни публикации: