Архив

Календар

март 2011
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Как постоянството победи…

Казват, че образованието пропада постепенно  и  системата е изначално сгрешена.  Система не даваща никакви стимули и убиваща всякакво желание за работа. Желязна логика –  ниско заплащане, демотивирани ученици и нищо не може да се промени.

Днес няма да бъда такъв песимист и ще покажа нещо различно, случващо се въпреки тази система. Ще ви покажа как трима учители в ЗПГ изградиха бавно и постепенно нещо , развиха дейност, която заслужава адмирации. Дейност използваща възможностите предлагани от една организация – Джуниър Ачийвмънт.

Идеята е гениално проста – създават се възможности за участие в най-различни инициативи. Може да участва всеки ученик. Под формата на зададени теми за есе се отсяват най-добрите идеи. След това се организират регионални и национални лагери.

На самите лагери се задават казуси и се създават отбори от участниците. Целта е да се сформира екип, да се прояви творчество, да се открие оригинална и нестандартна идея и да се представи по-най-добрият начин.

Благодарение на тези три учители и тяхното постоянство,  работата  с  учениците, насочващите материали и многото допълнителни и незаплатени часове, резултатите са налице.

Те го правеха на добра воля, достатъчно им беше да виждат как тези деца постепенно израстват пред очите им. Как труда им се отразява в постоянно участие в тези лагери. С извоюването на призови места.

Последните новини за участието на 20 деца на летящ старт във Варна през април и участието на национален лагер в Златни пясъци на ученичка са логично продължение на присъствието на нашите деца в тези прояви почти всеки месец през 2011. / сигурно си спомняте как едно момиче от ЗПГ заедно с екипа му спечели посещение до Лондон благодарение на такова участие./

И това не е всичко – няколко ученика участват в играта Виртуално предприятие, само с няколко часа обучение, те се борят в интернет с други фирми и се учат в движение как и какво да променят за да имат успешен бизнес. Може да е виртуално, но там постепенно изучават правилата на бизнеса. Правят го с желание и самостоятелно.

И още – в момента действа третата ученическа компания – реална фирма, работеща по всички правила на пазара. Всичко е тяхно дело, учителите са само консултанти. Резултата от първата фирма беше 300 % печалба. Когато са минали през всичко това учениците разбират колко труд и усилия трябва да се вложат за да е успешно едно начинание.

Симбиозата е очевидна – тези деца развиват заложбите си, учат се да работят в екип, срещат се с връстниците си и комуникират с тях, променят себе си и представите си за света. Превръщат се в конкурентни единици, можещи да паснат на всяко място. Получават умения необходими им за бъдещето.

И всичко заради това, че им се дава шанс, някой предоставя възможностите. Щом една организация може да развива такава дейност, значи може да го прави и държавата, може да го прави и самото училище и постоянно да организира подобни прояви.Ефекта от тях е изключителен.

Вижда се как 3 учители /Даниела Коюмджиева, Мариана Анталавичева и Иван Стоилов/  с постоянство и търпение може да променят системата и да провеждат качествено образование. Вариант в който имаме заинтересовани ученици, мотивирани да се трудят и да се развиват, защото виждат резултати и им е интересно.

Последното, което мога да кажа, е че учителите искат да работят, виждаме го и ако им са даде шанс и бъдат стимулирани и подкрепяни ще има резултати. Нещата са на границата и положението с всяка изминала година става по-трудно. Работата е в това, че учителите са потънали в зимен сън и нямат стимул да се събудят. И скоро ще изчезнат и последните мохикани като тримата ни колеги.

Подобни публикации: