Архив

Календар

юли 2011
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Защо учителите са лоши мениджъри и лоши обучители?

1.   Склонни са да си избират любимци в класа, които толерират и въобще са по-снизходителни към тях. Знаете колко демотивиращо действа това, нали?

2.   Неправилна обратна връзка – хвалят пред всички, но и критикуват пред всички (в противоречие с правилото „хвали пред всички, критикувай насаме”). Знаете как се отразява това на личната мотивация и екипния дух.

3.   Нямат индивидуален подход към учениците – желаното поведение е само едно, независимо от особеностите на личността на учениците. Това е непрофесионално, хората не са стадо, на колкото и години да са.

4.   Изразяват надменност, породена от по-благоприятното им положение в йерархията. От типа: „Аз съм ти учител и ти мен ще ме слушаш!” или: „Аз съм много по-възрастен и знам повече!”

5.   Изглежда почти невъзможно идентифицирането на силните страни на учениците и работата по развитието на тези силни страни. Това е следствие от уеднаквените образователни програми и наблягането на едни и същи неща. За да получаваш силни оценки, трябва да загърбваш таланта си и да правиш каквото учителя желае и смята за важно.

6.   Няма ясна система за оценка (освен в математиката, физиката и подобни науки, където е долу-горе ясно). Няма възможности за възражение на оценката, няма „контролиращ ръководител”, няма „оценка от равните в йерархията” – въобще всичко подпомага субективността в оценяването.

7.   Много рядко учениците получават съвети как могат да усъвършенстват работата си. Лесно е да критикуваш, но е трудно да посъветваш някой какво и как може да подобри.

8.   Методите за обучение ограничават обучаваните. Всеки, който е преминал „Обучение за обучители” или просто се е поинтересувал за обученията, знае, че има различни типове обучавани и че хората възприемат по различен начин информацията. Тези, които възприемат най-добре чрез преживяване, се справят сравнително трудно в училище, спрямо останалите. Е, има демонстрации от време на време по физика, химия и математика, но каква част са те от целия материал?

9.   Много малко са застъпени „ролевите игри” в програмите за обучение. Знам, че училищата нямат финансовата възможност да застъпят този метод в програмите си, но учителите трябва да са креативни и да измислят начин да включат учениците активно в процеса на обучаване.

10. Програмите за обучение са остарели или не се обновяват достатъчно често, както и не отговарят на съвременните изисквания.

http://teacher.bg/cs/blogs/pepinia/archive/2008/07/23/19314.aspx

Подобни публикации: