Архив

Календар

юли 2011
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Повратната точка в училище.

Три са нещата, които могат да предизвикат драматични и неочаквано бързи промени в училището ни. Те са контекстът (обкръжаващата среда), идеята и замесените хора. Много малки промени в някоя от тези три области могат да предизвикат епидемия на промяна в училището.

Тези «епидемии» имат няколко много характерни черти – когато настъпи повратната точка те стават силно «заразни», малки промени в тях предизвикват огромен ефект и обикновено се случват много бързо.

Законът на малцината, за който пише Малкълм Гладуел в книгата си Повратна точка , включва участието на хора със специални и редки умения. Това са свързващите (connectors), знаещите (mavens) и продаващите (salesmen) хора.

Първите познават толкова много хора, че могат да свържат света, вторите са информационните специалисти, които събират познания и знаят как да ги споделят, а третата група са убедителни и харизматични хора с невероятни умения за водене на преговори.

Идеята от своя страна трябва да е прилепчива (stickiness factor), а контекстът се проявява чрез условията и обстоятелствата на времето и мястото, където нещата се случват.

Ако свържем всичко това с училище трябва да се насочим тъкмо към тези специални хора, които могат да предадат заразата на другите. Учениците с много познати от различни кръгове, с различни интереси, притежаващи необходимата полезна информация и харизмата, емоционалната заразност в поведението си.

Ако убедим тях, те ще разпространят идеята, ще убедят останалите.

Ще трябва да превърнем идеята в неустоим разказ, непрекъснато подтикващ към действие. Операция в която всяко следващо действие е разбираемо,  прави те по-уверен и не е достатъчно сложно за да те откаже.

Ще трябва да се спрем на онези дребни детайли, които провалят цялата система и да устояваме спазването на правилата в тях. Детайли като пушенето, облеклото, опазване на имуществото, влизането навреме в час, правилата за поведение, задаване на изисквания в час и изпълнението им.

Така малките промени в средата може да се превърнат в големи промени във всички насоки в училището.

Прочетете книгата на Малкълм Гладуел – Повратната точка, една блестяща, написана на разбираем език книга за малките неща, предизвикващи големи промени.

Ето ви обобщена рецензия, съдържаща най-важното от книгата и компилация от статии в интернет.

Подобни публикации: