Архив

Календар

юли 2011
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Промяната: Как да я постигнем, когато е трудна

Промяната е възможна, но трябва да има кристално ясна цел, следва да се променят някои условия в ситуацията, в която живеят хората, които ще са обект или субект на промяната, както и тези хора да бъдат мотивирани към промяна по подходящия начин.

Точно за това става дума в книгата “Промяната: Как да я постигнем, когато е трудна” – да усвоим умения за създаване на промяна. Това, между другото, ако се постигне успешно, може да бъде най-важното и предопределящо живота умение, което човек може да усвои.

Успешният път към промяната е утъпкан, когато укротим разногласията между емоциите и разума.Слонът е емоционалната ни страна – той е тромав и плашлив, но може да е енергичен мотиватор.Ездачът е разумът, който планира и води Слона по пътя, но може да се залута в джунглата на разнопосочни цели или да затъне в дълбоките води на прекаления анализ.

Hacoчи eздaчa

Oткрий яркитe пeтнa
Плaнирaй ocнoвнитe хoдoвe
Пocoчи дecтинaциятa

Moтивирaй cлoнa

Oткрий чувcтвoтo
Cвий прoмянaтa
Oкрили хoрaтa

Oфoрми пътя

Прoмeни oбcтaнoвкaтa
Изгрaди нaвици
Cплoти кoлeктивa
Пoддържaй хoдa нa прoмянaта

Когато единството куца, печели Слонът – без затруднения реализираме краткосрочни или илюзорни придобивки без дългосрочна полза. Намирайки ярките петна или успешните истории, се снабдява Ездача с пътна карта и му спестява паниката пред разностранния проблем.Стесняването на избора също улеснява Слона и Ездача – спестява изкушения и спасява от парализа пред многообразието.

Поведението ни по-често е подвластно на средата, отколкото на качествата или предпочитанията, които смятаме за водещи. Затова по-лесно е да променим ситуацията, отколкото да преправяме личността или да издигаме в култ силната воля.

Промяната е трудна и това, което изглежда като мързел, може да е чисто изтощение. Повече тренировки? Включете очакванията за провал в сметката и се придържайте към тезата, че се развивате, а не сте паметник на собствените си фиксирани способности.

Психолозите често описват начинанията и като обратен завой: в началото владее еуфория, следват спад и съмнения, после се изкачваш пак към целта.

Промяната: Как да я постигнем, когато е трудна. Чип и Дан Хийт. обобщение

http://www.capital.bg/light/revju/knigi/2011/06/02/1099376_kak_se_iazdi_slon/

Подобни публикации: