Архив

Календар

септември 2011
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Годината на СИПОВЕТЕ

Бях написал, че искам да има много СИП в училището. Това вече е факт, и при нас  има поне 10 предмета СИП / Свободно избираем предмет /

Имаме си Фотографи, Стрелци, Театрали, Готвачи, Учебна компания, Танцьори, дори Философи в нелегалност. Както се казва за всекиго по нещо.

Това, което ме изненада беше наплива от желаещи. Говорим, че учениците са незаинтересовани и училището се е превърнало в едно продължение на Facebook.

Да наистина доста от тях са под влиянието на всички негативни неща от днешна България, но имаме и светлите петна. Именно тези от СИП предметите, идващи без никой да ги кара насила.

Открих, че нещата са малко по-различни. В годината на свободното предлагане на СИП предмети се оказа, че има достатъчно желаещи за да участват във всяка област.

Желание на заинтересовани ученици, търсещи информация от класните си, изискващи от тях допълнителни данни.

Желание довело до положението СИП Фотография да отложи приемането на повече членове за следващата година, поради недостатъчния брой фотоапарати и запълване на всяка минута от времето на преподавателя.

Желание, показало че за СИП Готварство може има 33 кандидати, от икономисти до лозаровинари,  и поставило доста проблеми пред реализацията му.

Желание превърнало ограничението от 4 часа СИП за ученик  в голям проблем. Направило така, че ученици ще посещават някои дисциплини без да са записани в някакъв списък.

Желание, което създава клубове, дори когато ги няма официално в регистрите на училището.

И всичко това при положение, че разгласяването беше направено набързо и в кратки срокове. Членовете на сИп ТЕатър бяха събрани само за един ден, а списъците с желаещи се променяха всеки ден.

СИПОвете са факт, дали ще дадат плодотворни резултати ще зависи от много фактори – преподаватели, база, ресурси, подкрепа от ръководството.

Предстои честването на юбилей -55 години от създаването на училището, убеден съм, че тези деца ще участват активно в реализацията на всички инициативи по провеждането му.

Дано успеем да се възползваме от тази малка крачка в правилната посока, да използваме тези светли примери  в опита да открием защо училището е насила, а желанието за друго е в излишък.

Подобни публикации: