Архив

Календар

септември 2011
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Дали успехът зависи от таланта ?

Митовете за най-добрите, най-умните и за тези, които се издигат сами, предполагат, че да извадим наяве най-доброто от човешките възможности, трябва само да разпознаем най-обещаващите между нас и работата е свършена.

Успелите хора работят наистина здравата, и усиления труд им дава смисъл в периоди на невъобразима несигурност. Успехът е функция на упоритостта, трудолюбието и желанието,  и да той зависи и от гените и таланта, но след едно ниво това престава да има значение.

Тези, които успяват, не са най-умните.Успехът също така не е просто резултат от решения, които вземаме сами, и усилия които полагаме самостоятелно. Успехът идва след устойчиво натрупване на предимства.

Успехът е по-скоро дар.Успелите са тези, на които са били предоставени възможности, и които са имали силата и присъствието на духа да ги оползотворят.

Те са родени в подходящото време, имат подходящите родители и произход, а това им позволява да се развиват.  Но колко много истински таланти не са получили този шанс и са останали в анонимното множество.

Никой не се издига и успява, ако не е умен, амбициозен и трудолюбив, но това не е достатъчно. Успехът идва като предвидима поредица от обстоятелства и възможности. Той е основан на мрежа от предимства, заслужени или не, но всички жизненоважни за превръщането на изключителните в това, което са.

На пръв поглед постиженията на гениите изглеждат необикновени, но не са. Те са продукт на историята, обществото, възможностите и наследствеността. Те са попаднали на общност, която да ги подготви за света и на семейства неуморно обучаващи ги, окуражаващи ги и подтикващи ги  в правилната посока.

Така малцината са завоювали своя специален статус не само чрез формулата на успеха, а именно страст, талант и много труд. Те са тук на върха благодарение на комбинация от способности, възможности и предимства.

И тази комбинация им е позволила да работят много повече от другите за да развият таланта си и да го превърнат в съвършенство.

С други думи хората не се издигат от нищо, може да ни се струва, че те са постигнали всичко сами, но всъщност те непрекъснато са били облагодетелствани от скрити предимства, необикновени възможности и културни наследства, които им помагат да се научат да работят здраво и да осмислят света по необикновен начин

Извадки от книгата Изключителните на Малкълм Гладуел.

Още от книгата – защо Бил Гейтс, Бил Джой и Бийтълс са на върха.

Подобни публикации: