Архив

Календар

септември 2011
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

22 септември =Независимост?

Хич не съм съгласен с това. Това просто не е е вярно ! Всяка независимост е дълбок процес, протичащ постепенно във времето. Процес преминал през много малки победи, изпитания и провали .

Дали всичко се е зародило в главите на неколцина, и те са посветили живота си на делото ?  Не не и пак не !

Според мен нещата трябва да се разделят на епохи. Едва ли 22 септември е точно границата. Епохата, в която вече е имало достатъчно вътрешно свободни хора е настъпила много по-рано. Този ден е подходящия повод за да се обяви случилото се пред света.

Когато всичко е явно и има поробител, тогава неизменно се появяват смели и безразсъдни хора, заложили живота си на карта и повеждащи останалите .

Трудната част изниква в последния етап на тази битка. Свободата я има, но не съвсем. Не е достатъчно да имаш свобода на хартия, важна е вътрешната свобода.

Независимостта се е получила от появата на хиляди самостоятелни, уверени, вътрешно свободни хора. И никой от тях не е мислил за независимост. Те само са вършели нещата, които обичат, развивали са ги, радвали са се на живота.

Този ден е резултат от развитието, успехите и провалите на хиляди българи, на техните малки победи. Нито цар, нито някой политик има заслуга за всичко това. Те само са се възползвали от ситуацията, имали са подкрепата и са го направили.

С две думи нещата се получават от само себе си, в една среда предлагаща възможности за развитие, с достатъчно свобода и пространство за маневриране. Една среда способна да създаде по-важната, вътрешната свобода.

Винаги се получава така, преди да прояви външно, победата вече се е състояла в главите на много хора. Появила се е мисълта, че нещо е възможно и трябва да стане. Станалото след това е резултат на упоритостта и търпението, въплътени накрая в една дата.

Сега си задавам и друг въпрос – къде сме в момента и коя независимост празнуваме днес ? 

Дали сме преминали в друга епоха, отново свързана с появата на тази вътрешна свобода в главите на хората. Дали се готви нов 22 септември, дали се задават подходящите възможности  ?

Когато има несправедливости и всичко излиза от правилните норми, няма начин да не се появят и хората, които ще се борят с това и ще задвижат процеса.

Вярвам в това !

Подобни публикации: