Архив

Календар

октомври 2011
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Как може да се промени един тийн в училище…

Каква е промяната от 14 до 18 ?  Очаквана и въпреки това непредвидима … Тази промяна винаги е доста лъкатушеща .

Това е периода в който едно дете се превръща в почти зрял човек и е много важно къде, на кой и на какво ще попадне .

Да вземем добрия вариант – попада в среда, която го стимулира и той се променя към добро за да се адаптира. Или  обратния вариант – няколко лоши момчета и момичета успяват да вкарат цял клас в негативната спирала.

Друга възможност е той или тя да попадне в ръцете на учител, който така да им повлияе, че да променят мирогледа си из основи.  Или пък една положителна оценка, няколко добри думи  може да прехвърлят нашия тийн на нови релси.

Случайността също може да изиграе своята роля в промяната – едно влюбване може да промени човек и да го отдалечи от ученето и обратно,  любовта може да предизвика положителна промяна.

Една нещастна любов  и  се губи всякакво желание за положително развитие, едно разбито сърце и вече се търси утеха в отличните оценки и изявите в училище като компенсация.

Едно нещастно стечение на обстоятелствата в семейството е възможно да  амбицира, да създаде дисциплина и оформи характер.

Един  нов клуб в училище  може да открие таланти и да промени живота на доста хора. Там ТЕ намират нещо, което иначе би останало в зародиш, неразвито и неизползвано.

Сигурно е едно, много по-голям е шанса тийна да попадне на вредно облъчване -   неговата среда трудно може да се контролира, а медиите бълват постоянно от екрана закона на джунглата.

Затова трябва да се следи за такива внезапни промени, те може да решат съдбата на всеки млад човек и ако навреме се открие причината може да се помогне с противодействие или подкрепа.

Тази промяна съзнателно  може да се стимулира от нас, задачата ни е да  пускаме стръвта и търпеливо да чакаме. Ако създадем подходящата среда, те ще се появят.

Тогава вече е по-лесно, защото  има желание, само трябва само да сме достатъчно убедителни за да ги задържим..

Хубаво е да се наслаждаваш на това как от нищото изникват талантите на нашите ученици, да гледаш как разцъфтяват и да знаеш, че те няма да спрат,  веднъж попаднали на правилното за тях място, вкусили от това изживяване, от тези емоция и пълнота.

Подобни публикации: