Архив

Календар

ноември 2011
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Как някой краде фейсбуук пароли в училище …

За да съм сигурен, че  ще ме разберете добре и ще се погрижите за сигурността на фейсбука си ще ви разкажа какво направих аз. Използвах лога на една програмка и за половин час успях да вляза в няколко от акаунтите ви. Ей така от интерес за да видя дали някой се е постарал да включи някои от защитите.

Просто е като всички прости неща – малка програма записва всеки натиснат клавиш, дори прави снимки на екрана през няколко минути. Тя се крие и ако човекът поиска, може никога да не забележите, че я има, ако не знаете къде да търсите.

Явно все повече хора са разбрали за тази процедура, защото нагло почнаха да ги инсталират по компютрите в училище. Миналата седмица я забелязах в едната зала, тази я открих и в другата. Това е лошото на свободата, дава простор на възможностите за изява, както в положителна, така и в отрицателна посока.

Ако няма какво да криете, то няма смисъл да четете това, за вас има само една защита, не дръжте паролата на пощата си еднаква като тази на фейсбука, дори ще ви посъветвам да си направите специална поща само за фейсбуук.

Но ако сте коментирали разни нещица, които не желаете някой да научи се погрижете за сигурността си. За да не стане така, след това да съжалявате. Дори пълната защита не гарантира сигурност, тези снимки на екрана пазят частиците от информация.

Само от бързото разглеждане попаднах на интересни неща , дори за това какво мислите за нас учителите.За това как си прекарвате част от времето в час и как си комуникирате помежду си.

Резултата от експеримента беше, че от 10 човека само един си беше включил пълната защита, повечето бяха запаметили компютрите като познати, затова едва ли са разбрали, че съм влизал в акаунтите им. Ако сте получили известие да знаете, че това съм бил аз, или човекът, който събира паролите.

Дори и за паролите ви е домързяло да си пофантазирате и ЕГН е основен атрибут, следван от мобилния,домашния телефон или името. Само си представете, че това може да е паролата на сейфа с парите ви. Предлагам ви да ги смените, много е вероятно вече някой да се е добрал до тях.

И се постарайте  малко да вдигнете нивото на защита, за да не се окаже, че трябва да създавате нов фейсбуук заради тази кражба, или по-лошо всички да разберат нещо, което не искате да се знае.

Границата между прекалената свобода и многото ограничения е почти невидима.Може би ние сме виновни за прекалената свобода, която сме разрешили в залите, при това моментно положение, не разчитайте прекалено на нашите защити.

Единственото сигурно място е домашния ви компютър, затова замислете се следващия път дали ще се свържете от училище, или от друго обществено място, защото не се знае, може би някой ви следи…

Прочетете хубаво статията, към която води връзката и си направете настройките, необходими са ви само няколко минути…

Подобни публикации:

Анонимен казва:

А ако не сме влизали в Facebook от училищните компютри няма проблем нали ?

admin казва:

Ако влизаш от чужд компютър винаги може да се получи проблем :)

admin казва:

Някой по-напреднал в материята ученик , макар, че едва ли ще му послужат за нещо … ,но явно му е било му е интересно , а учителят влезе в някои от тях само временно …

Иван Борисов казва:

И кой е събрал паролите така и не разбрах – некой учител или …