Архив

Календар

ноември 2011
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Седмица на здравословното хранене …

Месец ноември в Земеделска професионална гимназия „Климент Ар. Тимирязев”е месецът,  който традиционно с посвещава на прояви,свързани със здравословното хранене. Инициативата за тези събития е на учителите от методическо обединение „Храни, напитки и туризъм”  и учениците, които изучават професията готвач.

За целта в училището са разположени две маси, на които е пресъздадена пирамидата на хранителните продукти, която се състои от четири групи в различен цвят- зелен, жълт, оранжев и червен.

В зелен цвят са храните, които трябва най-често и ежедневно да консумираме – плодове, зеленчуци, млечни продукти.

В жълт цвят са храните, които също трябва често да се консумират, но с малко внимание, например бобови култури.

С оранжево са обозначени храните, на които трябва да обръщаме повече внимание при консумация, това са растителните и животински мазнини.

В червения сектор са разположени най-вредните и непрепоръчителни за консумация продукти, това са пържените храни и сладкишите с голямо съдържание на захар.

За дегустация на публиката са предвидени няколко вида хляб и хлебни хапки, домашен мед, печена тиква с канела, млечни продукти и др.

Допълнителна, полезна и интересна информация за видовете храни , събрахме и представихме в мултимедийна презентация, която е фон на кулинарната ни изложба.

Целта на събитията е да се даде пример как трябва и как не трябва да се храним, за да може повече ученици, а и учители да водят здравословен начин на живот.

Удовлетворението ни от проявите е голямо, защото даваме повод на нашите съученици и учители да се замислят и да направят правилния избор за такова важно нещо, каквото е отношението към правилния избор на храна.

Катя Цурева, 11 „в” клас, професия „Готвач”

Подобни публикации: