Архив

Календар

декември 2011
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Основни принципи на системата за обучение Jump

Човешкият мозък е много по-гъвкав, отколкото сме си представяли досега. Ние можем да създадем условия за проявление на неочаквани способности.

Човешкият мозък се променя значително в процеса на учене, когато то се осъществява с ентусиазъм, интерес, увереност и сигурност – когато детето е обгърнато с обич и подкрепа.

Учителите често нямат адекватни ресурси за осъществяване на качествено обучение и са притиснати от изискванията на учебните програми за прогрес в определено време.

Силно се подценява колко е важно децата да бъдат уверени и ентусиазирани, за да могат да учат добре. Всъщност, увереността и ентусиазма са абсолютно необходими условия за осъществяване на учебния процес. Въпросът е как да ги осигурим.

Учителят носи отговорност за обяснението – учителите имат власт и възможност да създадат успех, като поемат отговорност за това как ученикът научава. Непрекъснато трябва да се наблюдава и работи къде се намират учениците в процеса на научаване.

Когато ученикът не разбира нещо, предположете, че нещо не е наред с вашето обяснение, а не с ученика.Помислете какво сте казали. Може ли да го направите по-просто? Има ли нещо, което предполагате, че ученикът знае, а той/тя го е пропуснал? Може ли да разделите обяснението на по-малки стъпки?

Откровено окуражаване и позитивизъм – децата обичат да показват постиженията си на възрастните в среда, която оценява техните способности и ги окуражава да успяват. Винаги може да намерите нещо, с което да окуражите децата – независимо дали е резултат от правилен отговор, логично изложение или по-голямо усилие – винаги изразявайте това на глас и винаги с позитивизъм!

Постоянна проверка на разбирането – винаги трябва да сте сигурни, че учениците имат всички необходими умения, за да разберат новия материал. Винаги трябва да проверите дали всички разбират материала преди да продължите нататък. Учебните материали да се дават в голямо количество допълнителни задачи и примери за проверка на разбирането на всяка стъпка.

Преподаване на стъпки с повторение – учениците често не могат да възприемат повече от една концепция наведнъж и се губят, когато не са оставени да разберат едно нещо, а трябва да усвоят още. Материалът трябва да бъде поднесен на малки стъпки, така че да сте сигурни в усвояването им от всички.

Всяка стъпка може да се опрости – учебните материали са структурирани по такъв начин, че да представят по една концепция на всяка стъпка и да повтарят усвоени стъпки, за да ги затвърдяват. За всяка нова концепция има отделна страница в работните тетрадки на учениците.

Спрете и обяснете отново, ако има ученици, които не са разбрали от първия път. Опитвайте различни методи на обяснение. Никога не препускайте напред преди да сте уверени, че всички са овладели текущия материал!

Постепенно повдигане на нивото – винаги „вдигайте летвата“ с по-сложни задачи, без да преминавате напред в материала. Използвайте бонус въпроси за създаване на ентусиазъм в учениците и за задържане на интереса на по-бързите. Трябва да сте сигурни, че ученикът може да се справи с по-трудния въпрос, за да придобие по-голяма увереност.

Основният критерий за успех по модела не е за колко време ще бъдат решени задачите, нито пък колко страници от тетрадката ще бъдат минати, а това учениците сами да успеят да достигнат до правилното решение.

СИСТЕМАТА СЕ ИЗПОЛЗВА В ОБУЧЕНИЕТО ПО МАТЕМАТИКА, НО ПРИНЦИПИТЕ И МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВАТ И ПО-ДРУГИТЕ ПРЕДМЕТИ.

 

http://uchiteli.bg/

Подобни публикации: