Архив

Календар

март 2012
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

И нека часът да свърши с музика…

Беше странна седмица. В училището се провежда експеримент. Решихме да ограмотяваме и да покажем на нашите ученици колко губят от незнанието си за БГ музиката.

В училището от новата 2012 има радио – съвременен вариант на старите радиоточки. Идеята  се роди в главата на нашата заместник директорка и беше реализирана на бързи обороти след масовото одобрение.

Музика се пуска преди часовете и по-време на междучасията. Системата върви в комплект с електронен звънец.Този звънец си има и предимствата и недостатъците.

Получават се  гафове като този с 12 класник, опитващ се да поздрави шефа с любимата му песен. Или с един привърженик на по-твърдата музика, който влуди учителите една сутрин.

Учениците бързо си записаха мелодията за край на часа и няколко учители успешно се хванаха на gsm провокациите. Затова отвърнахме успешно на удара с песента звънец.

Случайното хрумване да се смени мелодията за 8 март доведе да развитие на идеята. Ученици избраха песните, други ученици ги подредиха, макар, че си нямаха представа и не бяха слушали доста от песните.

Интересна седмица беше с този променен звънец. Изненадата засега действа положително и някои от песните предизвикват фурор. Страхотно е да видиш как ученици излизат от час и пеят песните. Да разбереш, че осмокласници танцуват в междучасията.

Нещата се променят и виждаш как се заслушват в текста. И след това във виртуалното пространство  продължават с пускането на новите групи, които са открили и са им харесали.

Имаме си и редовни диджеи, получаващи възможност да пускат музиката по-свое желание. Какво ще се получи от всичко това не знам, винаги ще има недоволни. Появиха се сред учителите и сред учениците. Едните ги дразни силата, другите не можели да си преговарят уроците. Изненадващо наистина.

Има още доста БГ песни за пускане, идеята може да продължи като се развие тематично, стилово, по-години и всякакви други критерии. Единственото ограничение е в липсата на един популярен стил сред учениците, но това е и идеята – да предизвикаме промяна.

Най-важното е промяната на атмосферата в училище благодарение на този музикален фон. Училището ще започне да се свързва и с приятни неща. Положителното настроение може би ще се пренесе и в час и ще доведе до реални резултати.

Подобни публикации: