Архив

Календар

май 2012
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Борбата с отсъствията и проектите.

Беше странна среща. Училището щеше да участва в поредния проект и главния учител я организира за да даде допълнителни аргументи за кандидатурата. Идеята за дебат между членовете на ученическия съвет с активното участие на клуб Дебати не беше лоша .

Участието на 12класници в последния им ден в училище се оказа черешката на тортата. Гостите родители допълваха странната конструкция. Учителите заинтересовани от темата или по-задължение също бяха там.

И както му е редно главната откри срещата с презентация в която показа как се увеличават отсъствията и как 10 клас е преломната граница, след която вече отсъствията престават да имат значение за учениците.

Ако дотогава е имало някакви скрупули след това неизвинените отсъствия и извинителните бележки скачат значително. В момента клоним към ситуацията, в която дори не си правят труда да си намерят бележка.

Думата за идеи и предложения бе в ръцете на присъстващите. Момчетата от 12 клас бяха най-смелите и направиха своите преценки .Познатите причини отново изплуваха – безинтересните часове, липсата на родителска намеса, на адекватни наказания за направените отсъствия, влиянието на средата.

Говорихме си за проекти и за това, че при нас всеки, които има желание може да намери реализация на талантите си. За съжаление точно тези, които правят отсъствията нямат подобни намерения и интересите са им извън училище.

Идеята за групички от добри и лоши ученици беше най-доброто предложение. Ще бъде интересна провокация. Кой ще предаде своите виждания за живот и няма ли да победят лошите, защото тяхната визия изглежда по-привлекателна. Не е нужно да се напрягаш, няма труд и усилия, само забавления и живот на момента.

Трудно е да се изправиш пред подобна дилема и да извадиш аргументи срещу тази идея, когато ти посочат, че резултатите от всичките ти усилия не струват и не ти гарантират нищо.

Проблемите си ги знаем, може би дори решенията и въпреки това системата се върти в един параграф 22. Основната причина е ясна – липсата на деца и страх от загуба на работни места.

Когато няма единна политика във всички училища и едните саботират другите битката е обречена. Дори да бъде започната тя ще бъде продължителна и трябва да започне от най-малките, от първи клас. Възпитанието е дълъг процес.

Може би целия процес трябва да се обърне и идеите да идват от тези ученици, трябва по-някакъв начин да ги накараме да се разкрият и да излязат от образа на лошите момчета и момичета.

Подобни публикации: