Архив

Календар

май 2012
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Випуск 2012 –неразбраните и недооценените.

Най-големия випуск в историята на училището от над 180 човека си отива и общото усещане за него е ,че ще си отиде неразбран и подценен. Може би защото тези преди него имаха прекалено ярки и изявени фигури и сега всичко се оглежда в тяхната сянка.

Усещането ми за странност си остава и заради неизползваните и недооценени докрай качества на някои от учениците. Тук имахме момичета и момчета с уникални компютърни мозъци, с развити музикални и литературни дарби, със спортни таланти и с рисувални умения.

Какво да кажем за Иван Сливков, момчето което сякаш беше попаднало на грешното място, за Стоян Гогов останал неразбран до края, за таланта му да реди думи и свободолюбивия му дух,  за  Гергана Бърдарова и неземните и фантастични картини. За неизползваните и недооценени таланти на още доста ученици може да си говорим много.

Въпреки многото проекти, които помогнаха  на ученици като Елена Димитрова, Тошко Зекирски и Гаврил Тагарев успели въпреки средата в която се намират, благодарение на качества и мощно начално отблъскване.

Те бяха випуска, който максимално се възползва от тези проекти, от всичките им блага. Випускът на реалистите, вземащи само това, което смятат, че им е важно.Може би съм прекалено критичен към тях, различните роли ги променяха, обстоятелства ги оформяха, те са продукт на средата си.

Причините може сега да търсим колкото си искаме, но чувството остава, според мен натиска на средата е прекалено голям и отклонява посоката на развитие, а учителите след това приравняват всички и прекалено бързо се отказват да търсят. Затворена верига с отрицателна обратна връзка.

Това странно едновременно съчетание на умни и талантливи деца и липсата на колектив и вдъхновение беше основната причина,  а като добавим и неподходящото съчетание на характери във всеки клас доведе до Випуска на изпуснатите шансове.

8 различни паралелки и три основни въздействия. Когато се появи превес на някой елемент и ситуацията в класа заприличва на този елемент.  Когато няма превес се получава уравновесяване.Когато се появят  чувствителните се появяват  проблемите.

Нека започнем от непрекъснато каращите се Икономисти, клас пълен с индивидуалисти, всеки със своите възгледи и приоритети. Клас на вдъхновението и съперничеството  на N степен. Активни, агресивни, деятелни, даващи най-доброто от себе си в конкурентна среда.

Поотделно  симпатични деца, но когато се съберат заедно се  появяват  чувствата и реализма отстъпва, битката за надмощие започва и конфликтите се зараждат. За да се стигне до ситуацията в която да разберат, благодарение на едно момче, че всъщност не са чак толкова лош клас.

Клас с умни момичета, изпълнителни, научаващи материала, за да получат необходимата им оценка  и разсъждаващи момчета с нежелание за съдействие, с мнение по всеки въпрос, инатливи, пропиляващи дарбите си. Прекалено късно събудила се група на особняците, на края изживяващи последните дни в училище като звезди, определено съжаляващи, че не са го направили по-рано.

Да продължим с туристите с привилегии. Професията с най- малко учебно време. Странно е тези, които са най-добрите да привикват към мързел, но така се получи. Тук където се влиза най-трудно. Така и не успяхме да използваме пълния им потенциал.

Клас на реалисти и интелектуални умения, в комбинация с мислители и стратези . Клас с изявено надмощие на потайните личности. Съвкупност от търпеливи и целенасочени деца с уклон към детайлите в комбинация със свободолюбиви, проницателни, понякога колебаещи се деца.

Както се казва клас на момента, където всичко изглежда приветливо и мило, с прехвърчащи понякога искри и излизащи наяве емоции. С изчезващо примирие в отделни моменти и възстановяващ се баланс на интересите.

За да стигнем до другите икономисти, пълна противоположност на първите. Равновесие, нищо не изпъква, от всичко има почти по-равно. И затова трудно се разбира накъде ще отидат нещата. Всичко от активност, емоции, действия се колебае на кантар. Липсата на вдъхновяващ и организаторски елемент и един отиващ си неразбран клас от поотделно симпатични деца,

Можем да преминем набързо през лозари и озеленители, незабележими е думичката, по-буйните семенца си тръгнаха сами, въпреки всички усилия да им помогнем, а останалите пораснаха, започнаха да се интересуват от срещуположния пол и насочиха енергията си натам, забравяйки за магариите и ученето. Те бяха разбрали, че могат с минимум усилия да завършат стига да не се отклоняват прекалено от правилата.

Същото може да се каже и за хлебари, готвачи и сервитьори с тази разлика, че почти всички завършиха, моментните избухвания и проблясъци бяха бързо потушавани от средата. Тези, които пожелаха взеха всичко от професията и си гарантираха стабилна работа за дълъг период от време. Останалите наблягаха на забавленията.

Те останаха неразбрани и неразкрити от нас, така се получи, никой не го е искал. Всички се оказахме на страната на губещите се. За да не прозвучи прекалено песимистично и да не ме разберете погрешно, ще ви кажа, че тук говоря само за знания.

Някои от тях бяха разбрали, че пътят им е друг и училището трябваше просто да бъде завършено заради дипломата. Същите отлично се оправят в реалния живот и с шепи черпят от това, което им е нужно, а то понякога не може да се получи в училище.

За доста от тях съм убеден, че ще вземат верните решения и когато се наложи ще се превърнат в отговорни и зрели хора. Обстоятелствата променят хората, а те имат заложбите и уменията да се впишат във всяка среда.

Само едно мога да им пожелая да попаднат на подходящото място и в подходящата комбинация от хора, защото както казах по-горе това определя всичко.Иначе нещата не се получават както ги желаем, въпреки усилията.

Родители добре мислете къде изпращате децата си, направете си труда за да разберете какво ги вълнува и какво им се отдава, насочете ги в подходящата професия за да реализират потенциала си.

А вие учители не се отказвайте. Идеалната ситуация с активни и деятелни деца, комбинирана с търпеливи и работливи , с малко вдъхновители за вкус е рядко срещана. Чувствата правят нещата по-трудни, но и по-интересни.Потайните са скрити, но там се крият златни находища, не ги изпускайте.

Подобни публикации: