Архив

Календар

юни 2012
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Матури 2012

Минаха поредните матури за поредния Випуск. И отново си задаваме въпроси и се съмняваме в смисъла им. Всяка година се въвеждат нови мерки за контрол и противодействие, а резултатите са по-голям % нереални резултати и по-лесни начини за преписване.

Министерството вкара цялата си пропагандна машина и облъчваше всички как ще спре тези негативи в ДЗИ. То не бяха автобуси с учители превозвани от един град в друг и обратно. То не бяха ученици премествани в други училища.

Всъщност самите те направиха така, че да се преписва повече, заявявайки, че камерите няма да се гледат. Това направо развърза ръцете на квесторите. Това, че ги преместиха в други градове направи така, че на тях им става още по-безразлично дали се преписва.

Как ли не го спираха този интернет, само едно не бяха предвидили, че ако около училището наблизо има частен WI-FI без парола, то никой не може да спре учениците да влезнат в интернет.

И най-важния фактор за който си затварят очите – втория GSM в техните джобове. Какво би станало, ако през тези 4 часа не се разрешава излизане от стаите ? Или осигуряването на заглушителна техника ? Само дето никой няма интерес за да се направи това.

Ако имаше контрол резултатите щяха да се подобни на тези в Румъния през 2011 и половината нямаше да преминат матурите. Но никой няма интерес – ученици, учители зависещи от тях, университети бълващи все повече неграмотни висшисти.

При нас е ниско препятствие в едно предварително уговорено състезание. Задачите са на по-скоро елементарно  равнище и оставят впечатлението, че целят да пропуснат слабите, а не да откроят  способните. Дори и най- неподготвените  получават подарения шанс да прескочат, защото са им нужни само 23 точки.

Мотивът, бележките да стават ясни едва след като тестовете бъдат оценени чрез точки, е, че всеки випуск има различно ниво на успеваемост. Скалата обаче е най-атакуваната от експертите, защото според повечето от тях тя просто “намества оценките”, а не дава реална представа за знанията на средношколците

Всъщност, ако има губещи от тази формат на матура, то това са съвестните ученици. Тези, които са посещавали по-голямата част от занятията и са получавали оценки за показани знания и умения.

Просто им предлагат матура, която е много под тяхното ниво. Матура, прицелена в оцеляването на безнадеждните, вместо в поощряване  на способните. В сегашния си вид матурата не може да бъде признание за добрите ученици, защото се превръща в еднакво ценен билет за висшите училище, както за отличника, така и за слабака.

Не съм убеден, че цяла млада България единственото, за което мисли, е как да измами системата каза министърът. Да 20% не мислят да измамят системата, но останалите го правят.

Така че или направете нещо по въпроса, защото никак не е честно спрямо непреписващите. Няма да им е приятно да си решават матурата самостоятелно, без преписване, а някои пред тях или зад тях да си преписват и да изкарат по-добри резултати. В следствие, те ще се класират по предни места във висшите учебни заведения, а той може и да не се класира, нищо че не е преписвал.

Нивото на матуритетното препитване е безспорен проблем, но не е най-тежкият.  В българските училища завършват плашещо много безотговорни и тотално безразлични към знанията хора. Всъщност в българските училища завършват всички, стига да не се откажат предварително.

Така, че не малка част от  зрелостниците са меко казано неподготвени. Толкова неподготвени, че дори нямат сили да се справят с безобразно ниските изисквания на откровено лекия изпит.

Тогава на помощ  идват „ятаците“, мобилизирани да подготвят и доставят отговорите, та несретниците поне да стигнат до една мизерна тройка. За съжаление в тази завера участват родители, учители, понякога и ръководители.  Не ги коря, защото държавата остави училищата да самооцеляват.

Бъдещето на тези училища и мизерното състояние на техните учители  зависи от паричките умножени по броя на учениците. Ако се издъниш на матура не те избират и те чакат драматични перспективи.

Друга тема, е че последствията са пагубни, защото следващият випуск ще бъде още по-мързелив и по-слабо респектиран от матурата. Някой ще ти помогне да я прескочиш, а после университетът ще ти постеле килимче пред парадния вход.

Причините са много – на първо място, липсата на интерес сред учениците. Учителите също имат вина, но в по-малка степен. От 20 години те са подложени на унижение. Не може да се очаква брилянтна работа от учител със заплата 250-350 евро на месец.“

Тези резултати представляват огледало на обществото и показват, че България се намира на кръстопът. Нацията трябва да избира между коректни и трудолюбиви хора и тези, които залагат на непочтеността и измамата.

Голяма част от съдържанието е взето от следните места :

Матури с предизвестен успех . – блог на Богомил Райнов

Матури с привкус на балканска чалга. – блог на Богомил Райнов

Провал на матурите в Румъния

Подобни публикации: