Архив

Календар

юли 2012
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Линчпин -как се става незаменим…

Аз израснах в свят, в който хората правеха това, което им се каже, следваха инструкции, намираха си работа, изкарваха си прехраната и толкоз!

Сега  живеем в свят, в който цялата наслада и печалба бяха отнети на хората, които следват правилата. Аутсорсингът, автоматизацията и новият маркетинг наказват всеки, който е просто добър, просто покорен и просто надежден.

Светът се променя (отново) и залозите са по-високи отвсякога. Сега се изправяме пред всеобхватна революция и хиперконкурентен свят, наситен с творчество, таланти, страхове и възможност за всеки от вас да направи незаменим принос в нещо, което истински го интересува. Ако вие не сте незаменим, (все още), това е, защото не сте направили този избор.

Да, това е избор. Избор да се поддадете на страха и системата или да начертаете свой собствен път и да създадете нещо стойностно по начин, който вие ще изберете. Вие сами трябва да измислите как да начертаете вашия път, защото именно това е целта.

Досега имаше два отбора – мениджмънт и работници. Сега вече има и трети – линчпин отборът. Линчпини са хората, които притежават свои собствени средства за производство, които могат да променят нещата, да се открояват, да дадат своя принос, да направят нещо ново, да ни водят и да ни свързват.

Линчпин е онзи незаменим индивид, който може да влезе в хаоса и да създаде порядък от него, който може да изобретява, да свързва, да твори и да осъществява успешното изпълнение на проектите. Във всяка достойна институция има ключови, незаменими личности, които правят подобни неща.

Незаменимите линчпини не чакат инструкции, те сами решават каква да бъде всяка тяхна следваща стъпка. Ако имате работа, при която някой друг ви казва какво да правите по-нататък, вие просто сте изоставили шанса да създадете нова стойност.

Иска се сериозна работа, за да станеш незаменим. Труд в най-добрия смисъл на думата. Пълно отдаване на работата, ангажиране в задачи, които изискват зрялост, дух и лична сила, и още нещо – правилна мотивация.

Линчпините са гении, творци и дарители. Те влагат душата си в работата, вместо да я оставят вкъщи. Трудна работа не означава носене, копаене или точене на остриета. Трудна работа ще рече да си достатъчно храбър, за да направиш нещо съвършено ново.

Линчпините не работят във вакуум. Вашата индивидуалност и отношение към работата са по-важни от продукта, който създавате, защото незаменимата работа е работа, която осъществява връзка с останалите хора.

Ако стойността се създава чрез това, което избирате да правитe (в противовес на най-дълбоките ви инстинкти), тогава превръщането ви в линчпин в същността си е избор.

Вземането на решение да преодолеете безпокойството (по-точно фалшивия страх), свързан с това да обедините хората и да ги поведете след себе си, е избор, който малцина имат волята да направят.

Днес сме изправени пред повратна точка, уникален момент във време, в което трябва да направим своя избор. Всеки ден хора като вас избират да тръгнат по по-малко дефинирания път, в който правят избори, правят нещо значимо.

Правили ли сте някога това? Откривали ли сте някога нов, по-кратък метод да свършите нещо, който другите не могат да видят? Решавали ли сте проблем, който пречи на вашето семейство? Виждали ли сте начин да задействате нещо, което не е действало преди? Правили ли сте персонална връзка с някого, който е бил извън досега на всички други?

Поне веднъж?

Никой не е гений през цялото време. Айнщайн всекидневно се е затруднявал да намери къщата си, когато се е връщал пеша от работа. Но всички ние сме гении понякога.

Вие не сте родени да бъдете колелце в гигантската индустриална машина. Вие сте обучени да бъдете колелце.
Но имате алтернатива. Да се превърнете в линчпин – а това става чрез поетапен процес, като развивате стъпка по стъпка качествата, които ви правят крайно необходими за вашата организация.

Бъди забележим, бъди щедър, твори изкуство, вземай решения въз основа на личното си мнение, свързвай хора и идеи,върши работа, която никой друг не е вършил, дарявай своето време и страст и те няма да имат друг избор освен да те възнаградят.

Ако можехте да промените живота си, щяхте ли да го направите?

ЛИНЧПИН – прочетете книгата на Сет Годин – няма да съжалявате !

Подобни публикации: