Архив

Календар

юли 2012
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

УСПЕХ -2012- ретроспекция .

Края на учебната година е отличен повод да направим обобщение и на приключилия по-същото време проект УСПЕХ.  Проект, който с всичките неуредици на всяко начало има шанса да внесе свежест и разнообразие в нашата образователна система.

МОН реши да възобнови забравената форма на кръжоците и извънкласните форми, използвайки парите от ЕС. Първата година, която беше само втория срок, период в който много от неясните неща се уточниха и имаме надеждата, че от септември няма да има изненади и нововъведения.

Ако трябва да обобщя нашите 17 клуба, оценката ще е по-скоро положителна. Както винаги се получава, някои са успешни, други не толкова.  Хубавото, е че учителите вече знаят какво се харесва и какво ще бъде успешно и през следващата година.

Клуб „Зелена енергия” – един от клубовете, превърнал се в социална среда за ученици, учудващо е как днешните млади хора страдат от липса на внимание и имат нужда от комуникация. Клубът чудесно се възползваше от едни малки лаптопи и интернет връзката. Презентациите, соларната система, посещенията във ВЕЦ и разходката в планината, съчетана с почистване бяха добро допълнение, но основния резултат беше запълване на свободната време и създаване на реална среда за общуване.

Клуб „Озеленител” – тук енергичната госпожа си беше поставила ясни цели и резултата е видим в двора на училището и в зелените площи. Получи се чудесно допълнение към учебната практика на учениците. Понякога учениците след време разбират как са получили умения, а тогава не са били убедени в това.

Клуб Професионалист – приятно място за създаване на различни гозби, извън учебния план, посещение на ученици от други професии. Малко пренавиване и разпиляване в детайлите на представителните изяви, но си мисля, че учениците са си прекарали добре времето в тези занимания.

Клуб „ Безопасно и сексуално здраве” – още един клуб превърнал се в социална среда. Явно темата е актуална щом имаше редовни посетители, а аз си мислех, че това ще е притеснително и тема табу. Филмите и постоянните прожекции подхранваха интереса към клуба.

Клуб „ Да успяваме и да се забавляваме заедно чрез футболната игра” - доста хора имаха желание, но и текучеството беше голямо. Тренировките във футболни отбори пречеха и отказаха някои ученици. Все пак това е един от клубовете, където всички идваха напълно доброволно, дори сами си организираха събирания и извън определеното време. Непрекъснато идваха и незаписани в клуба ученици, дори от други училища.Турнира на общината и срещата с отбора на Авангард бяха кулминацията. Всичко това изпълни със съдържание идеята за запълване свободното време и на по-проблемните ученици.

Клуб „Млад спасител” – тук природата се шегуваше с тях и програмата се променяше на няколко пъти. Накрая клубът успя да проведе предвидените ски обучения на Банско и Беговица. Съчетано с дейността плуване се обзалагам, че учениците са си прекарали доста добре тук.

Клуб „Екоключ“ – Какво ли не правиха нашите шампиони . Невероятно е колко много работа свършиха. Създаваха екоторбички, рециклираха, ангажираха се с екологична кампания след малките деца и основните училища, пускаха балони с екологични надписи, активно участваха в почистването на България, създадоха екокът пред учителската стая, правиха рекламни материали и ги разпространяваха по улиците на Сандански. Един от най-полезните клубове по УСПЕХ в България. Ангажирани и работливи деца, правещи всичко с желание и добър ръководител с много идеи.

Клуб „Аз творя” – създадоха няколко броя на училищния вестник и допринесоха за появата на летописната книжка за 55 годишнината. Журналистическата дейност хич не е лесен процес и се изискват много усилия. Работата е разделена между хората списващи материалите и хората занимаващи се с дизайна. Всеки със своите отговорности и необходимостта от намиране на точното взаимодействие.

Клуб „Пътешественик” – интересното тук е , че повечето от децата бяха от една малцинствена група. И ми беше чудно как този клуб успя да просъществува, но явно времената се променят. Тези деца също страдат от дефицит на внимание и клубът чудесно запълваше и създаваше тази социална среда. Техниката на училището доста помогна за това.

Клуб „Критическо мислене” – едно голямо попадение. С логическите игри, нестандартно замислени, добре реализирани. Много смях и забава имаше през 4 месеца на сбирките им. Обиколките по улиците на Сандански и състезанията с логически загадки на отборите сплотяваха учениците и разчупваха атмосферата. Запознанствата вървяха заедно с действието на клуба, енергичните госпожи допълваха атмосферата и умело насочваха в желаната посока.

Клуб „Дебати” – още един добре замислен клуб – всяка седмица подходяща тема и два отбора. Сглобка на нови отбори за всяка тема. Насочване, тези, антитези и в резултат умение да се говори пред публика, бързи реакция и добре формулирани мисловни изяви. А госпожата направо е успяла да  влезе под кожата на всички.

Клуб „Да управляваме безопасно по пътищата–-” – реално се решаваха листовки. Доста се отказаха, но имаше и такива, които останаха докрая, дори се явиха на изпити.

Клуб „Моята първа бизнес идея” – добри практически клубове. Разгледаха печелившите заведения в района , попиваха идеи от бизнесмени, слушаха за техните победи в бизнеса и накрая направиха  собствен бизнес план. Може би ще го реализират в бъдеще.

Клуб „ЗПГ творците” – клуб за едни момичета, които използват предимно дясното си полукълбо. В продължение на 5 месеца се занимаваха с доста неща – правиха мартеници, рисуваха чаши, редяха мозайки, и рисуваха в най-различни варианти. Клубът ни по рисуване е събрал доста от талантите ни в тази област. Госпожата им разбра, че най-вече рисуването е тяхната страст и им обеща от септември да наблегна на това. Всъщност нейната отдаденост беше причината нещата да се получават толкова добре.

Клуб „Мултимедийна реалност” – странна сглобка от интересни ученици, вечно търсещи и променящи интересите си и никога не стигащи до последната права. С един господин започващ и завършващ идеите /по средата се включваха те/. Така, че мултимедийната реалност възникваше спонтанно, доста поснимаха с камери и апарати по училищните празници, дори се пробваха и като радиоводещи.  А редактирането и работата с най-различни програми беше често прекъсвано заради заетия господин. Всеки се включи и участваше редовно, като изключим момичетата, които бяха като волни птички. Накрая се реши от септември да се снима Филм.

Клуб „Компютърни игри” – забравих да спомена, че предния клуб създаде и една интересна игра, с доста голямо ниво на трудност. Този клуб беше от забавните, че кой не иска да играе игри, особено при наличието на джойстици и геймпадове. Имаха си редовни външни посетители и любими игри. Играеха в мрежа. Макар, че гейм маниаците не бяха част от този клуб.

Така 17 клуба и 222 ученици, стигнали 241 в края успяха да оползотворят над 3000 часа извънкласно време , имаха над 30 представителни изяви, посетиха доста обекти, събираха се и се опознаваха.

В резултат имаме едни по-малко самотни деца, с повече приятели, с по-малко време за вършене на глупости и по-уверени в себе си млади хора. Септември ще ги събере отново в най-различни конфигурации и пак в УСПЕХ ще бъде печелившата комбинация.

Подобни публикации: