Архив

Календар

октомври 2012
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Защо в България се взимат най-малко пари в ЕС …

Отговорът е прост – производителност и евтина работна ръка. Това, което у нас се произвежда с труда на стотици хора, на друго място е поминък на няколко човека, подпомогнати от автоматизацията и чужденците работещи много за малко пари.

Миналата седмица посетихме Полша. Там ни заведоха в две ферми, едната животновъдна, другата за производство на зеленчуци. Фермите са семейни и няколко човека управляваха и организираха целия процес. Това, което ни направи впечатление беше пълната автоматизация и почти липсващия човешки фактор. Като сложен механизъм, на който алгоритъма е заложен и всичко върви по-план.

Синхронът между човек и машина прави възможно няколко човека да отглеждат по 600 прасета и да правят възможно вкарването на 4000 броя маруля в търговската мрежа всеки ден. Всички ресурси се използват най-рационално и дори най-лошите местни въглища  влизат в употреба, сваляйки цената още повече

Машините правят възможно моменталното производство на хранителни смески и транспортирането им до животните. Машините превръщат такива мащабни производства в семейни. Семействата обучават децата си и те продължават бизнеса.

Може би най-важното нещо е , че процеса е затворен и всичко произведено моментално поема към магазинната мрежа. Договорите осигуряват сигурност. Всичко е планирано, стихията на пазара не играе роля тук, мащаба те прави конкурентен.

Печалбите се разпределят по веригата като произвеждащите машините имат най-висока добавена стойност, следват тези, които ги използват и накрая са тези използващи за всичко само труда на хората. Така отгоре е Германия, по средата Полша, а ние българите сме на дъното.

Как се затваря веригата ….

Пълната автоматизация помага на фабрика за бира да произвежда по 10 милиона литра на година и затова използва труда на само 200 работници. Автоматизацията дава възможност да се произвеждат индивидуални серии по поръчка срещу добро заплащане.

В животновъдната ферма собственика и жена му може да се занимават с всичко, подпомагани от още 6 човека, а няколко десетки украинци са достатъчни за да захранват със зеленчуци вериги от типа на ТЕСКО.

Там поляците се изнасят за да  работят в Англия, а на тяхно място Полша си внася украинци. Всичко е законно и срещу 9 злоти на час/4,5 лв/ те са готови да работят по 14 часа и са доволни, защото за 2 дни изкарват месечната заплата в родината си.

Държавата осигурява достъп до еврофондовете и те играят важна роля, но това не е единствения източник на финансиране, банките също са равнопоставен партньор. Първоначалните инвестиции в машинна техника и в трансфер на технологии след това водят до спестени разходи и  ниски цени на продажба.

И последно изречение – организацията е перфектна и всеки си знае мястото във веригата, цялата верига печели и оттам всеки участник в нея. Понятието конкуренция е на ниво създадени вериги, няма индивидуална  борба, само трябва да направиш печелившия избор да се прикачиш към печелившата верига.

Подобни публикации: