Архив

Календар

октомври 2012
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Как се работи по проекти….

Първо се създават връзките в чужбина, след това се измислят проектите и съдържанието им.Метода е един и същи – залагат се нещата, има си критерии и се гледа те да се вместят в определената зона. След това резултатите се съобразяват с поставените задачи за изпълнение.

Проекти се одобряват на квотен принцип и ако си печелил предната година може да се наложи да си починеш следващата, за да може да се възползват и останалите. Проверяващите  следят документацията, ако имаш изрядна документация, тогава нямаш проблеми .

Билети, фактури и други разходооправдателни документи се събират и съхраняват като съкровище, защото без тях, дори при наличието на снимков материал нищо не се признава. Публичността е важна,едно от изискванията,  затова по вестници и сайтове бълват тонове формални статии за всякакви пътувания по проекти.

След това се почват един срещи, пътувания, оползотворяването на бюджета е отговорност на директора и той разпределя парите. Програмата включва посещение на местните забележителности, училището, фирми и ферми, работни срещи. Важно е всичко написано да се проведе, качеството на изпълнение зависи от участниците, но за проверяващите документите са по-важни от резултата.

Пътуванията са нещо като награда за добрите ученици, повечето учители също се възползват, особено тези по-английски език. Проектите имат дълги подготовки, създаване на презентации, купуване на подаръци, представяне, стремежа е да се покажат най-добрите страни на страната домакин, твоят район и училище.

Накрая до завършването на целия проект се изисква още доста инфо качвано в разни сайтове за да се признаят всички разходи и официално да приключи всичко.  Накрая всеки е получил каквото е решил да вземе от предложеното му. Най-малкото емоциите ще бъдат в главата му за дълъг период от време.

Проектите създават  отношения и извън тях. Те може да доведат до двустранна размяна на учители и ученици извън всякаква разписана документация, като приемащата страна поема всички разходи, а пътуващите си заплащат само самолетните билети.

Полезната част от всичко направено са контактите между учители, ученици, видяното в различните държави, променените представи. Дали си струват усилията – отговорът е че, тези срещи не биха могли да се осъществят без европейските пари, а в замяна цената, която се плаща е голямата бюрокрация и формалност .

Подобни публикации: