Архив

Календар

ноември 2012
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

А какво е накарало тези хора да напуснат местата и тази култура за западне?

Това са думите на ученичка от 12 клас, специалност Селски туризъм и си струва човек да се замисли над тях. Какво наистина прави една култура непреходна и неизличима през вековете…

У децата съществува интерес към родното и е необходимо той да се пробужда по специфичен начин и това е идеята на Елена Каменарова, ръководител на клуб Леб и вино към ЗПГ.

На съвременните деца вече им липсват знанията и желанието въобще да принадлежат към някаква култура.

Глобализационните процеси, на които ставаме свидетели ги правят понякога просто „граждани на света”, но без да бъдат полезни, и без да има с какво местно да допринесат за развитието на същия този свят.

Всеки, който влезе в Клуб „Леб и вино”, смятам, че си излиза с някаква идея, че все пак е личност, че е ценен, само с факта, че се е родил като наследник на една добре запазена естетика и поглед към живота.

Няма как да изучаваме автентичните песни, или танци, или просто да слушаме музиката без да знаем какво ни разказват.

Въпреки че за 5 години съществуване, от клуба наистина излязоха обучени деца, с умения, най-малкото да живеят в общество от себеподобни „човеци”.

Целта на заниманията не е да подготвя професионалисти, а да създава усет, който да послужи за едно по-нататъшно себенадграждане, самокритика и ориентация в средата.

Поводът за това е народната култура, тъй като тя носи в себе си – образно казано – един сбит „rar” файл на векове, наред натрупван опит за полезно действие.”

Клуб „Леб и вино” към Земеделската гимназия е вече част от програмата УСПЕХ на МОМН, съфинансирана от ЕСФ.

Според предварително изградената стратегия от преподавателите Елена и Яне Каменарови, са включени учебни екскурзии за работа на терен, съпътстващи обучението по фолклор, етнография и народна култура.

Освен, че децата изучават народни танци, пеене, музикални инструменти, мениджмънт на фолклорни събития-практически-вече имат възможност и да пътуват за дискусии и сравнителен анализ на наученото.

Подобни публикации: