Архив

Календар

декември 2012
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Какво означава да си гражданин на Европейския съюз?

Какво означава да си част от това голямо семейство? Отговорът е един – да бъдеш истински европеец! Да искаш и да можеш да се издигнеш високо, да докоснеш небесата, да успееш да превърнеш мечтите си в реалност, да станеш част от нещо голямо, което преди ти е било непознато и тъй далечно. Да си европейски гражданин означава да се докоснеш до съвършенството! Да достигнеш до онези 12 звезди…

Да бъдеш свободен… Само когато си независим, можеш да полетиш и да достигнеш до най – високите върхове. Докоснеш ли се до първата звезда, ще усетиш, че можеш сам да избираш. Тя позволява да посочим своя избор и гласът ни да бъде чут. Когато си свободен, кръгозорът ти се разширява.

Да бъдеш човек… Членството ни в Европейския съюз ни прави хора. Стимулира нашата съпричастност и състрадателност. Вече подаваме ръка на народ в нужда. Да си човек означава да можеш да се бориш, но като хора ние имаме нужда да чувстваме и споделяме. Втората звезда от нашето ново небе ни позволява това!

Прочетете цялото есе на Теменужка Траянова 11б клас  - класирано на финала Националното състезание ЗНАНИЯ ЗА ЕВРОПА . Тя беше избрана сред 26 финалисти от над 300 подадени есета от цяла България.

 

Европейският съюз играе ролята на една огромна къща, под чийто покрив живеят двадесет и седем стопани, всеки грижещ се за своята стая, за нейните „потребности и желания”. Всеки стопанин живее в стаята си, а два пъти в месеца се събират всички стопани – веднъж сутрин и веднъж вечер.

Те обсъждат отбраната на къщата, парите за нейната поддръжка, „нуждите” на самата стая и начините, чрез които да се обнови – със замаски или чрез купуване на нови неща за нея. Някои от стопаните са по-заможни от останалите и лесно могат разкрасят стаята си външно и вътрешно, но няма да го направят, защото винаги ще има и по-бедни стаи, в които може да се образува пукнатина, процеп, който бързо ще се разпространи из цялата къща и може да бъде фатален.

Затова съществува сътрудничество между всички „стаи” и стопани. По този начин всички се усъвършенстват постепенно и равномерно. Домакините осъзнават, че не е добра идеята да се обръща внимание само на стаите, ами и на къщата като цяло. Затова решават да си построят една голяма ограда, стобор, който да гарантира безопасността на къщата и стаите. Всяка стая има аларма, която сигнализира за опасност, а когато тя се активира, всички двадесет и шест домакини се притичват на помощ.

прочетете цялото есе на Андрей Георгиев -10б клас

 

Светът днес е динамичен, подвластен на глобални промени. Всяка страна поотделно не би се справила с тях. Затова европейската общност разчита на подкрепата и взаимодействието между страните членки. Така по – лесно могат да се справят с глобализацията на проблеми като промени в климата, икономическата криза, престъпността.

Европейският съюз позволява обща политика, идеи и мерки за стабилност на всяка страна членка, защото всички са с равни права. Съюзът представлява едно голямо семейство и както в живота членовете на всяко семейство държат един на друг, така и в общността проблемите на всяка страна са обща грижа. Най- ярък пример за това е случаят с Гърция.

През последните години тя на няколко пъти стига до финансов колабс, но Европейският съюз не позволи да се случи непоправимото. „Огромният пъзел” на европейската общност не се разпадна благодарение на безрезервната подкрепа от 27-те страни.

прочетете цялото есе на Ива Костова -1об клас

 

Философски погледнато , истинско предизвикателство е да намериш начин да разбереш какво е Европа . Самата аз си задавам въпроса : какво всъщност  означава тази общност  и с какво ние , нейните граждани ,можем да си бъдем полезни един на друг ?

Както вече споменах, Европа е място , което предоставя възможности за развитие на човека в различни насоки . Младото поколение , към което принадлежа и аз , виждам в тази нова за България общност реализация в бъдещето и възможност да станем част от нещо голямо и значимо , да докажем , че можем да постигаме целите си в името на общото добро .

прочетете цялото есе на Вероника Благоева -10б клас

 

Чувствам се като пеперудата,която разтвори крилете си и започва да мечтае за нещо красиво и ценностно,за това да прекрачи границата на безкрайния тунел и да опознае качествата на една велика цивилизация, която е силна със своето оръжие и изящество, с тътнещите си градове и приказния миражен скелет на Айфеловата кула, която е майка на Нютон, Леонардо, Шекспир и Ян Хус, която подари на човечеството трите думи: свобода, братство и равенство.

Всички вярвали в тези три думи, а аз успях да повярвам, че мога само с поглед да обходя картата на Европа и да разбера какво е да си неин гражданин, но стигаше ли ми това?! Търсех още и още. Ето защо затворих очи и започнах да се нося из висините на небето. Но образите не бяха ясни, а  аз исках да разбера какво точно ни отличи от останалите континенти и гражданите в тях.

Кое беше нещото, което ни изтласка в първите редици на реализация?! И след всяка изминала минута аз видях толкова много чудеса и предимства, които ме накараха да се гордея с името-европейка.

Прочетете цялото есе на Петя Мутафчиева 9а клас

 

Подобни публикации: