Архив

Календар

декември 2012
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Момичето, което не вярваше в късмета си…

Това се беше превърнало в някаква традиция за нея. Винаги споменаваше този свой късмет и явно на него му беше писнало, затова беше започнал все по-често да я опровергава.

Теменужка Траянова , момичето, което през 2012 с упоритостта си победи страховете си. Всичко го признахме, избирайки я за ученик на годината в ЗПГ. Нейната упоритост беше отказала и проклетия късмет, който навестява всеки, но само когато си поиска. Тя е поредното доказателство, че късметът си е до голяма степен наше дело.

Когато беше номинирана през 2010 тя беше едно неуверено в себе си момиче, за две години промяната е значима. И сега ги има притесненията, но поведението и излъчва увереност, вяра в себе си, всичко това съчетано с доста натрупан опит.

Всички имаме своите си страхове, колкото са по-големи толкова по-трудно се захващаме с тях. Традицията повелява, че когато нещо ти е отнето, получаващ друго в замяна. Всичко има смисъл, нищо, че понякога ние не можем да го видим.

Таланта в писането си е дарба и Теменужка отлично се възползва от нея. Когато прочетох за първи път написаното от нея, бях възхитен. Една 8 класничка, създаваше образи и картини и ни помагаше да се понесем на крилата на въображението си.

Когато притежаваш силата на думите, когато можеш да създаваш въздействащи картини с тях, то имаш силата да омагьосваш хората. Когато си се добрал до емоционалната им струна и си отворил душите им, тогава посланието ще остане запечатано завинаги в умовете им.

Това прави Теменужка, винаги по-един и същи начин. Отваря сърцата ни, преодолява бариерите и ни превключва на ниво чувства, за да може накрая да ни улучи в сърцето със своето послание.

Ако се беше родила в едни далечни времена тя щеше да разказва приказки. Да тя е нашият разказвач на истории. Влезте в блога на ЗПГ и ще прочетете нейните истории. Завладяващи истории, участвали във всякакви конкурси и печелели награди.

Теменужка е разбрала едно нещо – никога не бива да се предаваш . Когато силно  искаш нещо и не се отказваш, накрая ще го получиш. Както самата тя е написала :

„Животът е съвкупност от лоши и хубави моменти.  Не бива да мислиш, че в него няма тъга.Винаги някъде отвътре, от дълбокото на живота лъха гнило. Не забравяйте, че животът ни предлага както радост, така и тъга, както любов, така и омраза…”

Но когато имаш своята упора, когато имаш смисъл тогава страхът и неувереността се заместват с буйна непоколебимост и вяра. Когато имаш подкрепата на хората около теб ти се развиваш, имаш желанието да го правиш, да вървиш напред към неизвестното.

И да се пробваш и в други области, да правиш проекти, да участваш в екип. Тя е от тези ученици, които постоянно се занимават с нещо. Дали ще е ученическата компания и красивите им продукти, дали проектът с хляба, дали участието в олимпиадата по философия и гражданско образование.

Дори в области в които таланта се замества с упоритост резултатите са въздействащи, защото понякога работата в екип дава по-добри резултати от самостоятелната работа. А Теменужка се чувства добре в  тази среда. В правенето на плакати и табла, или на клипчета и презентации, до направата на цели макети.

Сигурно трябва да и дам награда за човека посетил най-много пъти кабинета ми и разпечатил най-много материали. Когато трябваше да участва в последното състезание амбицията и беше стигнала до висините и подготовката продължи няколко седмици без прекъсване. Целия ЕС тотално влезе в главата и.

Макар, че отдавна е разбрала, че победите са вътре в умовете ни, не отвън, това, че не успя да вземе призово място я разстрои. Поредното доказателство за нейното развитие. Успехът идва когато вярваш в себе си и имаш идеята в главата си, че заслужаваш да бъдеш там, на върха.

Думите са огромна сила. Думите създават реалност. Думите променят хората. Думите промениха и Теменужка. Тя повярва в тях. Когато те са постоянно в мислите ти, те стават част от теб.

Тя вече е забравила за онова състезание и сигурно си е взела и поуката, че дори да не си спечелил, си поучил други неща. Всеки път получаваш нещо, дори в момента да не си разбрал какво е то. А за мен тук тя написа един от най-добрите си текстове, който е излизал от даровитото и перо.

Нашата поука от историята на Теменужка е да намерим дарбата си и я развиваме с нейната упоритост. Никога не се отказвайте и се борете за това, което ви прави щастливи. Намерете вашата упора и смисъл в живота  и  всички страхове ще изчезнат от душата ви.

Послушайте сърцето си ! И думите на Теменужка :

„Знай, че мечтите са като слънчевите лъчи – когато са достатъчно силни можеш да ги видиш и дори да ги докоснеш, но когато в тях не е заложена вяра и стремеж, остават само мираж! Сега пожелай нещо наистина силно! Протегни ръка…Видя ли? Достигна го, въпреки, че изглеждаше толкова далече от теб! Остави на очите си да те водят!Те ще те отведат на правилното място.

Животът…Твърде  обобщено понятие. Ако се замислим бързо ще установим, че в тази толкова голяма дума всъщност не се крие нищо. Малко са нещата около нас, които са реалност. Всичко друго са нашите цели и мечти. Точно за това не бива да съдим живота си по материалното. Това е най-глупавата грешка на човека.

Но не…Аз не бих допуснала това! Искам да живея сред радостта, разбирателството и надеждите. И знам как да постигна това. Нека всеки един човек послуша сърцето си, да му даде право на избор и да прави всичко възможно да живее достойно и качествено! Дарявайте любов! Употребявайте живота по правилния начин! Така ще разберете, че сам по себе си животът не означава нищо, а цената идва от неговата употреба! „

Употребете живота си по-правилния начин ! Всички имаме желания, надежди, мечти и амбиции, но малцина са тези, които са успели да преодолеят страховете си. Пътят на Теменужка е единственият правилен – направи го, участвай, включи се, действай. Останалото зависи от талант, среда, късмет, но резултатът няма значение, по-важното е удоволствието, което ще изпитате по пътя…

Подобни публикации: