Архив

Календар

декември 2012
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Номинации в ЗПГ…

От няколко години директорът Емил Терзийски дава своите номинации за ученик на годината в училището. Гласуването на учениците и учителите, колкото и субективно да е то винаги точно уцелва един от двамата най-заслужили кандидати на годината.

Симпатиите, познанството могат да повлияят на избора, но според мен при няколко достойни кандидатури вотът се разпределя почти по-равно и тогава учителите и логиката накланят везната в полза на правилната кандидатура. Дори неуредиците понякога в гласуването не могат да повлияят на крайното класиране.

Това тържествено отваряне на пликовете с резултатите си е цял ритуал. Никой освен зам-директорите не знае крайния резултат до момента на изчитането на написаното име. Презентациите и клиповете с номинираните създават допълнително атмосферата на истинска гала вечер. Гостите, наградите – всичко се прави като в една голяма церемония. Медиите отразяват след това събитието в снимки.

Подготовката е не по-малко вълнуваща. Мястото на провеждане създава предизвикателства към техническото обезпечаване на вечерта.Тук се появяват новите звезди на ЗПГ, нашите артисти и певци. Тук те правят първите си стъпки. Водещите и номинираните си сменят ролите в различните години.

Най-малките – учениците от 8 клас, които са публика навлизат в дебрите на училищните традиции и се вдъхновяват от тази вечер. Може би някои от тях се виждат в  главната роля в следващите години.

За номинираните вечерта е още една оценка за положения труд през годината. За част от тях мястото в крайното класиране е важно. За други не, някои от тях вече са преживели цялата процедура по награждаването и тръпката е по-малка. Други агитират усилено, но досега това не е успяло да спечели приза на никой.

Може би колкото се увеличават годините на номинирания, толкова  намалява важността на церемонията, защото те много добре разбират себе си и своето израстване и никакво класиране няма да промени това. Призът не променя притежателят му.

Всички те отдавна са се впуснали в тази игра на духовно израстване и ще продължат да изкачват стълбица след стълбица. Знам, че нищо не може да ги спре след като веднъж са усетили сладостта на знанието и удоволствието от постиженията по-пътя на своето израстване..

Подобни публикации: