Архив

Календар

януари 2013
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Посещение в Българското национално радио по проект Aces

На 29  декември 2012 г. учениците от ЗПГ, участващи в проекта ACES (Академия на училищата от Централна Европа) получиха великолепната възможност да посетят сградата на Българското национално радио в София.

Всички бяха посрещнати гостоприемно. Още с пристигането на учениците, журналистът Кин Стоянов се погрижи да запознае гостите с всяка малка подробност от миналото и настоящето на БНР.

Той им представи музея към сградата като стриктно обясни всеки детайл от създаването на радиото до наши дни. Младите надежди на журналистиката видяха портрети на основоположниците на тази дейност, продължаваща да съществува и да се развива чак до днес.

Голямо впечатление на учениците направи голямата статуя, извисяваща се точно пред входа на сградата. Не след дълго те се запознаха и с нейната история.

Разбраха, че статуята изобразява „сърцето с няколко шрапнела” на първия главен ръководител на „Радио София” – Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима Сирак Скитник, но всички, които са свързани с БНР, я приемат като символ на тяхната страст към любимата работа.

Кулминацията на цялото посещение на БНР настъпи, когато часовникът удари 15:05 часа.

Сега бе моментът младите журналисти да заемат своето първо участие в директно радио излъчване. Участваха в авторското предаването „Различният до мен”, водено от Емил Янев и Кин Стоянов.

Първа в студиото стъпи ръководителката на дейността Катя Петкова, като представи цялостната идея на проекта „Разрушителното и конструктивно влияние на медиите върху младежта днес”.

Тя постави първото парченце от пъзела. Останалите части бяха подредени последователно, като всеки ученик бе интервюиран от Кин Стоянов за това какви са дейностите в проекта и как всеки ученик индивидуално допринася за развитието на инициативата.

Учениците бяха впечатлени от това колко професионално се отнесе с тях водещият. Те забравиха всяко свое притеснение, тъй като бяха предразположени да говорят с Кин Стоянов като със свой приятел.

Посещението завърши със снимка пред статуята на входа на сградата. Всички се пожелахме да се срещнем отново и да изживеем за пореден път този пълноценен ден.

 ТУК ще чуете участието на учениците от Сандански в предаването на БНР

Теменужка Траянова участник в проект Aces

Подобни публикации: