Архив

Календар

февруари 2013
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Да живеем според седемте навика

Принципите на отговорността, наличието на цел и ценност, необходимостта да живееш според тях, взаимното уважение, разбирателство, творческо сътрудничество и нуждата от обновление / навици от 1 до 7 / са валидни навсякъде.

Принципите са като витамините и минералите в различните храни. Те могат да бъдат концентрирани, комбинирани, подреждани или капсулирани в някаква хранителна добавка.

Започнете с идеята за края . Какви ще бъдат бъдещите ти роли ? Какви таланти имаш ? Как да балансирам и обновя живота си в 4 измерения – интелектуално, духовно, социално, емоционално ? Откажете се от маловажното и направете важните неща –първи.

Започнете с промяната в себе си –навиците, методите на влияние или отношенията си. За да успее промяната предложете споразумение от типа Печеля- Печелиш. Изборът на третата възможност.

Отделните събития може да стартира процес на промяна, но обикновено не са достатъчни. Необходимо е също и систематично укрепване, подкрепата на групата и създадена организация.

Променете въпросът ЗАЩО към какво мога да науча. Истинския въпрос е какво иска живота от мен, а не какво искам аз от него. Съсредоточете се върху кръга на възможното и изпълнимото, независимо колко малък е този кръг и се ангажирайте.

Между стимула и реакцията има пространство. В това пространство са разположени свободата и силата ни да избираме реакцията си. В нашата реакция е заложено личностното ни израстване.

Разсъждавайте върху най-значимите неща и на тази основа действайте. Съществува пространство между това, което ни се случва и реакцията ни спрямо него. Ако има такова пространство между стимула и реакцията, независимо от реакцията. Тогава я има и свободата на избора и поемането на отговорност.

Парадигмата е начина на възприемане на света, вашия светоглед. Най-бързия начин за промяна на парадигмата е като се променят техните роли. Промяната на парадигмата или възприятието е от по-голямо значение от поведението и нагласата.

Колкото повече сте вглъбени в себе си, толкова повече преставате да възприемате другите като ценни личности. Прекрасното пътуване започва когато започваме все повече да се вслушваме другите, а не мислим за себе си.

Въпросите как се чувстваш, какво чу и той правилно ли разбра са вълшебни. Развръзката на принципа печеля.печелиш е възможен едва след като спадне напрежението и има отговори на горните въпроси. Имунната система работи само когато се разбере гледната точка на другия и чувствата му.

Необходима е дълбока и искрена ангажираност за да се постигне хармония между емоциите, ценностите, мотивациите, желанията, надеждите, страховете и съмненията. Оформената лична мисия се използва като централен критерий при всички решения.

Когато използваш емпатичното слушане и не се вслушваш в думите, а се концентрираш в чувствата. Слушаш с очите и сърцето, възприемаш позицията на другия, докато се усети сила от това, че е разбран. Най-бързия начин да помогнеш е да спреш и да започнеш да слушаш и да се опиташ да разбереш.

Нерядко хората носят в себе си неща, за които не искат да говорят. Тогава те задават въпроси. Трябва да усетите дълбоките потребности, които се крият зад въпроса. Ако разговаряте за тези чувства и излъчвате подкрепа ще разберете тайната.

Общуването чрез проява на разбиране дава сила. Разковничето на любовта е споделянето на чувства, а не само на мисли и преживявания. Има пет степени – опитвате се да разберете, стремите се самия вие да бъдете разбрани, с думи да утвърждавате стойността на другия, да се молите за него и с него, да направите нещо, за което той не би си помислил.

Сравнително лесно е да си смел, когато не се налага да си добър и обратно сравнително лесно е да си добър когато не се налага да си смел.

Когато постигнат своите вътрешни лични победи, те се чувстват вътрешно сигурни и спокойни. Тогава те могат да си позволят риска да напуснат своя свят и да посетят света на другите.

Когато се ръководим по скоро от ценности, а не от чувства и обстоятелства, можем все повече да контролираме нагласите и действията.Промяната на парадигмата води до достигане на третата възможност като отношение.

Емоционалния депозит трябва да означава нещо за другия човек. Никога не знаем какво точно означава този депозит за другия, ако не сме наясно как точно той вижда нещата.

Когато предизвикате хората да следват по-голяма мечта, те започват да преследват по-големи цели, които ги издигат над незначителните проблеми. Стремете се да разберете какъв е проблемът и как ще го направите по проактивен начин.

Ако прилагате подхода отвътре навън, ако мислите според принципа Печеля-Печелиш, ако се стремите първо да разберете, после да бъдете разбрани – рано или късно ще възникне синергия.

Най-добрия начин за даване на обратна информация в лична среща е да говорите за себе си, а не за своя събеседник. Опишете чувствата си, тревогите си или вашата гледна точка за случилото се, вместо да обвинявате и да съдите. Така другия се отваря без да се чувства застрашен.

Когато двама души със сходно и искрено поведение, споделят какво чувстват и чувствата са им в хармония с техните преживявания, се поражда творческа сила и между тях се създава дълбока връзка.

Сам човек не може да промени дадена култура. Всичко, което може да направи е да задейства определени принципи, да накара хората да си взаимодействат съгласно тези принципи и да повярват в резултатите.


Да живеем според седемте навика – Стивън Кови

Подобни публикации: