Архив

Календар

февруари 2013
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

На обучение при професионалистите…

Учениците от Земеделската гимназия Костадин Андонов и Николай Милюков заедно с преподавателя Харалампи Иванов участваха в обучение за изготвяне на професионален филм от 22 до 25 февруари в София, организирано от  фондация “Стефан Нойков”.

Това бе специална награда на учениците  за доброто им участие в  конкурса  за създаване на клип на тема „Лицата на насилието през погледа на децата”. Той бе насочен към това да се даде възможност на младите хора да покажат своето отношение към насилието, използвайки една от формите на съвременното визуално изкуство.

В първия ден Сергей Комитски  представи основите на драматургията, подари на учениците книгата си “Кармичен възел”.  Георги Шушков говори за основите на операторското майсторство.

Във втория ден имаше среща с актрисата Ернестина Шинова. Младежите бяха впечатлени от харизмата, маниерите и актьорското поведение на известната актриса. Участниците бяха разделени в екипи, който имаха задача- изготвяне на кратък филм.

Всичко бе професионално – камера, осветление, звук, режисьор, артистите получаваха методически съвети като при истински филм. Имаше обучение и от професионалният монтажиист Олег Костов.

В последния ден от семинара бяха разисквани основите на художествената фотография. Имаше среща с Пинхол фотографите Венета и Арслан.

При тази фотография се взима една метална кутия- например от бисквити, отвътре се облепва в черно, слага се фотографска хартия, прави се малка дупка и на принципа на камера обскура вътре се появява изображение, което после се промива и така снимката е готова.

Накрая се изгледа изготвеният филм, направи се разбор, присъстващите бяха запознати с целите и задачите на фондация “Стефан Нойков”, предстоящите им конкурси.

Участниците бяха получили много знания и умения и се разделиха с много приятели, които спечелиха в тридневното си обучение в София.

Клипът, който учениците от Земеделската гимназия изготвиха, за да участват в конкурса

Филмът, който беше изготвен при обучението

 Харалампи Иванов, учител в ЗПГ по обществени науки.

Подобни публикации: