Архив

Календар

април 2013
П В С Ч П С Н
« мар   май »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Силата на навиците…част 1

ИЛИ как се променят навици…

Всичко започва със знак, който подсказва на мозъка да превключи на автоматичен режим и какво поведение да избере. След това идва рутинното действие – физическо, ментално или емоционално. И накрая наградата, по която мозъкът съди дали целият цикъл си заслужава да бъде запаметен за бъдеща употреба.

С времето този цикъл все повече се автоматизира. Знакът и наградата се свързват все по-трайно, докато не възникне едно нетърпеливо очакване и мощен копнеж. Когато се формира нов навик, мозъкът престава да участва пълноценно при вземането на решения. Престава да полага усилия и насочва вниманието си към други задачи. Една страхотна стратегия за да пести енергия. Представете си, че трябва да вземате решение за всичко.

Идентифицирате ли знаците и наградите, то лесно ще промените рутинното действие. Научите ли се да разглобявате на един навик на съставящите го компоненти, можете да го реконструирате както поискате. Навиците никога не изчезват. Те се кодират в структурите на мозъка. Те се спотайват там и само чакат подходящия знак и награда, за да се задействат. Навиците са и крехки създания– липсва ли знак, то те отново преминават в нелегалност.

Необходимо е да изберете прост знак и ясна награда. Освен, че трябва да подбужда към извършването на определено действие, знакът трябва да събужда и копнеж по съответната награда. Процеса се автоматизира, когато се появи този копнеж.

Не съществуват конкретни указания, които винаги ще вършат работа. Знаем, че навиците не могат да бъдат изкоренени – те трябва да бъдат трансформирани в други навици. Знаем също, че навиците са по-податливи на моделиране от златното правило: запазете знака и наградата, подменете рутинното действие.

Но и това не е достатъчно. За да поддържа новото действие и да затвърди  новия навик, човек трябва да вярва, че промяната е възможна. Най-често тази промяна възникна благодарение на подкрепата на някаква група. Открийте вашата подкрепяща среда която да ви помогне да повярвате, търсете помощта и, когато почувствате, че волята ви може да поддаде.

Изследвайте навиците си за да установите каква е причината за навика. Фактите са недвусмислени – необходимо е да откриете алтернативно рутинно действие, но за да увеличите драстично шанса си за успех, открийте група със сходни цели, към която да се присъедините.Тази група подхранва вярата в успеха и промяната.

Рамката на промяна се състои от следните действия – идентифициране на рутинното действие, експериментиране с наградите, разпознаване на знака и съставяне на план. Знаците отключващи навиците се търсят в мястото, времето, емоционалното състояние, другите хора или предхождащото събитие.

Някои навици имат способността да предизвикват верижна реакция и да променят други навици. Предизвикват промяна, която с времето преобразява всичко. Не е необходимо да се обръща внимание на всяка подробност, а да се определят няколко приоритетни, които да ес превърнат в мощни лостове.

Крайъгълните навици предлагат нещо, което се нарича „малките победи”. Тези победи не се комбинират в строга линейна последователност. Малките победи са резултат от системно оползотворяване на малките предимства. Те в повечето случаи са разпилени под формата на миниатюрни експерименти, разкриващи едновременно и ресурсите и бариерите, оставящи невидими преди разгръщане на ситуацията.

Волята или способността за самоконтрол не е само умение и подобно на мускулите има нужда от упражнение. Колкото по-голямо е натоварването, толкова по-малко енергия остава за други дейности. Укрепването на волевата мускулатура в една област влияе и върху останалите.

Мозъците са така устроени, че харесват познатите неща. Мозъците искат да следват навика. За да се превърне нещо в част от навиците трябва да се опакова така, че да задейства старите познати навици. Непознатото сред познати неща се превръща в познато.

Навиците стават видими, когато им обърнем внимание. Навиците си проправят път, все по-дълбоко и по-широко и винаги се връщат там след засушаване.За да промените един навик трябва да решите да го направите. Целия ни живот е съвкупност от навици, които за добро или лошо са системно организирани и ни водят неудържимо към своята съдба.

Силата на навиците – Чарлз Дюиг  2

Подобни публикации: