Архив

Календар

май 2013
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Библия на победителя.

Проблемът на списъците е , че не успяват да проникнат достатъчно дълбоко в душата и не събуждат емоции. За да промениш живота си, трябва да почувстваш целите си. Трябва да усетиш вкуса и аромата им. Думите са твърде тромави и непохватни, за да постигнат това. Нуждаеш се от въздействащи образи, в които можеш да се потопиш и да ги накараш да оживеят.

Друг начин максимално да оползотвориш образите е наистина да почувстваш целите си на емоционално ниво. Всеки образ трябва да се превърне в емоционално изживяване, трябва напълно да се слееш с тях.

Понякога в живота сме възпрепятствани , защото не осъзнаваме своите слабости, а друг път, защото не осъзнаваме силните си страни. Ако проумееш силните и слабите страни, повтарящите се грешки и умения получаваш повече контрол над живота си.

Личността има четири стълба – философия, история, физиология и психология . Има двупосочна връзка между 4 стълба. Всички елементи са свързани и всяко малко изменение може да се засилва, като се предава напред-назад. Това може са причини огромни подобрения или вреди.

Това, което изживяваш , безспорно се отразява  върху всички мисли, те действат като филтър и повлияват на начина, по който тълкуваш събитията. Променя се химичния баланс в мозъка и там възникват различни връзки. Обратния път е да промениш този баланс и връзки в мозъка и да започнеш да мислиш по различен начин.

Въздействието е каскадно. Лошият опит/история/ може да предизвика негативни мисли /психология/, които променят химичното равновесие/физиология/. Нарушения баланс предизвиква нови негативни мисли.

Лимбичната система е скрита дълбоко в мозъка. Тя е отговорна за вътрешните емоции и подтици. Тя се е развила в праисторическите времена и ни кара да правим автоматично неща и това ние давало по-голям шанс за оцеляване.

Тази система е невероятно силен двигател на поведението ни. Тя взема решенията вместо нас и ние дори не го съзнаваме. Съзнанието и логиката се ограничават с това да измислят оправдание защо да направиш нещо, след като лимбичната система вече е взела решение.Тази система се основава на емоциите и не възприема логичните и рационални мисли.

Има и друга част от мозъка – фронталните дялове, отговарящи за логиката. Лимбичния дял ни дава емоциите и ни кара да желаем да вършим определени неща. Без него нямаше да имаме чувства, смисъл и цел в живота. Фронталните лобове почти не са програмирани в началото, а лимбите са генетично предавани. Съществуват милиони връзки между двете системи и е важен баланса между контрола и порива. Всеки трябва да оказва правилното влияние в подходящото време.

Емоционалната трансформация е свързване на непреодолим проблем с почти идентичен проблем, в който не участвате лично. Проблем със сходна динамика, който естествено да предизвиква у тях точно противоположния емоционален отговор.  Ситуация, която извиква образ, който извиква друг емоционален образ за глупостта на проблема.Когато си отстрани виждаш по-добре нелогичната ситуация.

Основната ти философия е оста, около която се върти целият ти живот. Философското ядро е това, което поддържа дейностите и страстите ти, определя посоката на живота ти и докъде ще те отведе той. Ако лагерите на философската ос не са здрави и най-малките неравности по житейския ти път ще те карат да се отклоняваш от вярната посока.

Когато две колела се обединяват, е жизненоважно осите им да са подравнени. Ако не се въртят в една и съща посока, ако нямат същите ценности и крайни цели, гумите ще поднасят и ще се износват. Крайната цел, е двете колела да са балансирани сами за себе си, а не едното да се нуждае от другото. Всяко поотделно да е самостоятелно и уравновесено.

Непоколебимата вяра е нещо повече от думи и мисли, които протичат през главата ти. Това е чувство или емоция дълбоко в теб и са мощен стимул. Вярата е като двигател на яхта – дърпа те напред , въпреки бурите. За да се възползваш от вярата трябва да повярваш в силата и да очертаеш оптималното си бъдеще и да съставиш ясен план в списък с точни стъпки и етапи.

Преуспелите хора са водени от страстта, никога не се предават и се движат напред, защото им харесва да правят това, което правят. И защото обичат нещата, естествено искат да вникнат надълбоко в детайлите, в малките камъчета, дребните неща, слабостите и възможностите за успех. Забавлявайки се те се зареждат с енергия и с променят химията на мозъка си.

Или изпитваш страст към нещо и затова го вършиш добре, затова бележиш успехи и поради това  му се наслаждаваш и оттам почваш да го вършиш още по-усърдно и развиваш още по-голяма страст към него.  Страстите се отглеждат и са заразни като създават нови страсти. Уменията и интересите се засилват взаимно.  Страстите дават допълнителна енергия и увеличават капацитета им. Трябва да опиташ различни неща за откриеш какво ти допада.

Съставиш списък с нещата, които ти носят удоволствие и намери ,открий вътрешните си подбуди за всяка твоя страст и дейност. Накрая ще разбереш, че подбудите са почти еднакви. Много е важно да знаеш какво те подтиква към действие. Ако подбудите и целите не са синхронизирани животът ти е обречен.

Когато си надвил страха си и си преодолял необмисления устрем, придобиваш сила да направиш неща и да надмогнеш себе си. Всеки има уникална сила, но накрая ще разбере, че всичко е от значение и нищо не е от значение.

За да превъзмогнеш нещо винаги преминаваш през няколко етапи – животът ти се преобръща изведнъж и мозъкът не иска да приеме това и реагира с шок, затваряне в себе си, отричане. Най-лошото се получава когато този етап продължи прекалено дълго.

След това умът се залива с емоции и логиката е победена. В този етап има нужда от утеха, компания, разбиране. Нуждаеш се от хора, които приемат страданието като свое. Тук няма нужда от думи, само от силна прегръдка, много любов и привързаност.

Следващия етап е търсене на причина. В главата се въртят постоянно едни и същи мисли. Критична стъпка е да се прекъсне този повтарящ се цикъл от мисли. Затова трябва да се запишат всички тези мисли и да се номерират. Да се дадат всички възможни отговори на всяка мисъл. И да се определи най-вероятното заключение. Така имаш готово решение – мисъл –номер –заключение.

Един от ключовете към вътрешен мир е осъзнаването на факта, че нещо ще се промени. Трябва да се научиш да се наслаждаваш на всички нюанси във всеки различен сезон и да можеш да се сбогуваш с него с усмивка, когато настане време да дойде следващия.

Продължи напред с мироглед насочен навън, загрижен за околните, допринасящ за обществото по положителен и конструктивен начин. Нужни са им истински, дълбоки страсти, които да преследват активно.

Голямата история почти винаги е тази, с която се чувстваш най-удобно. Нея би искал да чуваш за себе си. Докато установиш, че малките истории не пасват на голямата. Малките истории се крият в думите, които не изричаме. Пренебрегваме ги, защото не искаме да чуем какво ни казват те. Приятелите ни разкриват какъв тип поведение считаме за приемливо.Те дават информация за страните от характера му.

Най-щастливите хора имат ясна визия за оптималното бъдеще и от отговаря на вътрешните им подбуди, притежават способност да превъзмогват разочарованията, насочени са навън, могат да пренастройват емоционалната си система, така, че да отговаря на ситуацията при другите хора, обичат и са обичани от хора подобни на тях самите, имат разнообразни интереси, страсти и притежават непоколебима вяра в себе си.

Твоята лична библия на победителя е папка, която трябва да преглеждаш всяка сутрин след ставане от сън. Тя съдържа живи образи и разказва истории за твоите цели –материални и личностни, важните хора в живота ти и твоите герои и идоли, твоите силни и слаби страни, твоите повтарящи се грешки и умения, нещата, за които да си щастлив, вътрешните подбуди.Нужни са постоянство всеки ден, ярки и живи образи, непоколебима  увереност за да промениш  мозъка си.

Библия на победителя – д-р Кери Спекман

 

Подобни публикации: