Архив

Календар

август 2013
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Каква е същността на живота

Често пъти си задаваме въпроси като – Каква е същността на живота?, Съществува ли изобщо живота?, Ако съществува, кой определя как да протече той?

   Животът е мисия, задача, игра … И както всяка игра, така и животът има своите правила. Както в играта някои печелят, други не, така е и в живота. Още с раждането си, всеки един от нас се включва в играта наречена „ живот ”, но не всеки успява да я спечели. Не всеки е достатъчно подготвен физически, психически, интелектуално, за да бъде победител, да премине през всички изпитания, които ще му предложи играта.

Само най – способните успяват, само тези, които въпреки трудностите се опълчват и продължават към „ следващото ниво ”. За другите играта се оказва или много сложна, или късмета не е на тяхна страна. Но не късмета определя победителите, а ние определяме дали да спечелим. Животът е такъв, какъвто ние го направим, какъвто ние поискаме той да бъде. Ако решим, че трябва да сме победители, просто си го поставяме за цел и вървим смело срещу всичко и всички. Животът е борбата с всички останали, борбата със самия себе си, предизвикателството да преодолееш всичките си страхове, за да осъществиш целта си.

   Всяко следващо ниво на играта „ живот ” се усложнява. Животът ни изправя пред все по –сложни и по – сложни „мисии”, за да изпита нашата подготовка, воля, сила … Когато сме млади, животът ни предоставя по – лесни задачи, за да трупаме опит за всяка следваща мисия. С напредване на възрастта, напредват и нивата, повишава се и сложността на задачите. Преминавайки през препятствията на живота, ние се самоусъвършенстваме.

  И както всяка игра има своя край, така и живота свършва, умира. Достигайки финалната права, ние правим равносметка на живота си. Когато се почувстваме удовлетворени от постигнатия резултат, си даваме сметка, че сме живели така, както сме искали, че не сме пропуснали нито една възможност за самоусъвършенстване и сме придали смисъл на съществуването си.

                                                                                  Виолета Граматикова –ХІ б клас

Подобни публикации: