Архив

Календар

август 2013
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Човекът-свободен и независим

Какво означава да бъдеш свободен? Повечето от хората биха отговорили ,че се изразява в това свободно да правиш каквото си искаш, да постъпваш така,  както сметнеш за добре, и да изразяваш мнението си свободно в обществото.И не можем да кажем ,че грешат.Всеки човек се ражда свободен ,той има свободата да избере какво да направи в дадена ситуация и как да изживее живота си.

Но всичко си има граници ,дори и свободата, и тесъвпадат с границите на морала.Човек винаги трябва да се съобразява със семейството или приятелите си,дори и с цялото общество,за да не бъде отхвърлен от него, и именно тях човек е длъжен да спазва .Когато те се прекрачат, вече не става дума за свобода , а за свободия,за незачитане на ценностите и на морала. Затова хората трябва да се научат да контролират свободата си и самите тях.

Човек винаги застава пред някакви дилеми през живота си, които трябва да разреши. Почти всеки ден той трябва да избира между доброто и злото, между моралното и неморалното и дори между това дали да бъде свободен или подвластен на някого или на нещо. Но какво ще е това нещо , което да те прави зависим?

Нали нещото е неодушевен предмет и не може да ти каже какво да правиш? За съжаление има такова нещо и то се нарича наркотик. Наркотикът е вещество, което променя психическото състояние на човека и към него бързо се развива зависимост. А зависимостта е чувство на нужда, на желание да получиш това , към което си пристрастен, тук и сега.

Но защо това разумно същество, което е така информирано за действието на наркотиците , посяга към тях?  Много тинейджъри мислят или по-скоро се заблуждават, че имат куп проблеми и неприятности , с които не могат да се справят сами. И вместо да потърсят помощ в лицето на родителите си или приятелите си, те посягат към дрогата.Други пък си мислят, че трябва да посегнат към нея, защото родителите им не им отделят нужното време и внимание.

И наистина, има родители , които мислят , че финансово задоволени, децата им са щастливи. Не виждат как те имат нужда и от родителски грижи и обич. Но за всеки проблем има решение и то определено не е наркотик.Трети пък , попаднали в такава приятелска среда, в която всеки приема наркотици, мисли , че за да не бъде различен и подиграван, трябва да направи същото.Но независимо от влиянието на компанията, човек има свободата да избира и сам  решава как да постъпи и поема последствията от това.

Избрал да пробва наркотик, младият човек сам си слага оковите на зависимостта. И именно тук идва моментът на загуба на свободата и пробуждане на чувството на зависимост. Веднъж опитал наркотици младият човек се залъгва , че се чувства по-добре и започва да търси още и още.

Не осъзнава , че наркотици и нови проблеми вървят ръка за ръка. Под нови проблеми имам предвид тези, които засягат здравето, неувереността, чувството за вина , което се заражда след употребата на  наркотичните вещества, и раздразнителността, която се появява у наркомана. Лошото е , че наркоманията не е вродена, не е доживотна, а е нещо, от което всеки ден се разболяваш и то по собствено желание. За разлика от много други болести, над които човекът няма власт, в случая с наркотиците е друго – той може да се надруса, може и да не се, може да е наркоман , може и да не е.

И казват , че бивши наркомани няма. Но може би не е точно така.Например- една жена създава свой сайт в интернет и обяснява как от 10 години вече не употребява наркотици, как е преминала пътя към пречистването и колко трудно е било. Подтиква тези , които използват наркотици, да правят опити да се откажат независимо колко е мъчително и се надява да бъде полезна на тези, които са попаднали на сайта и.

Също така съветва младите хора да не посягат към наркотичните вещества, защото лесно се научават , но трудно се отказват. И е много трудно, когато веднъж си опитал, но не е невъзможно да се откажеш. Просто дрогата изпива всяка сила, всеки опит за отказване и те изпраща в друг свят, различен от реалния .Ето какво причинява тя на личността, а това е ужасно! Би било прекрасно, ако всички опитали имат силата на тази жена  да се откажат, докато не е станало прекалено късно.

 Попадането в наркотична зависимост е бързо и неусетно, но освобождението от нея е крайно трудно и бавно.На този етап не е открито лекарство, което да лекува зависимостите бързо и завинаги. Изискват се лични усилия, скъсване с „приятелите-наркомани“, подкрепа от близките, професионална помощ от специалисти. Наркотици употребяват неуверените в себе си хора, които не искат да носят отговорност за живота си. Всеки има шанс да откаже наркотиците , но не всеки го използва.

Заблуждението , което изтласква младите хора от реалността, когато използват наркотици, ги залъгва , че с това те са различни, уникални, отърсени от проблемите.Но това ли е истината? Не , разбира се. Всеки иска да е различен. Да ,  да си различен те прави оригинален, прекрасно е да бъдеш различен , но не по този начин. Само силните, самостоятелните и смелите хора могат да се нарекат щастливи. Щастливи от това да бъдат свободни и независими !!!

 Зорница  Танчева 11 б клас

Подобни публикации: