Архив

Календар

ноември 2013
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Десет златни правила за водене на спор

Бъдете подготвени.

Уверете се, че познавате основните аргументи, които искате да изтъкнете. Проучете необходимите факти, за да убедите опонента си. Внимателно подберете основните доводи, на които ще разчитате, основните тези, които искате да докажете и как ще ги изложите

Кога да спорим и кога да се оттеглим.

Преди да започнете спора, помислете внимателно – Това ли е моментът ? Това ли е мястото ? Когато разберете, че има теми,  които са чувствителни за вас или другите, нещата се променят.

           Какво казвате и как го казвате.

Отделете време, за да помислите как да изложите аргументите си. Езикът на тялото, изборът на думи и начинът на говорене оказват влияние върху начина, по който ще се възприеме аргументът ви. Позовете се на аргументите ЗА, но и на тези Против. Използвайте драматичен, вълнуващ език, за да приобщите слушателя към своя ентусиазъм относно темата. Винаги запазвайте хладнокръвие, започнете подобаващо и използвайте емоционални асоциации.

          Слушайте и пак слушайте.

 Слушайте внимателно какво казва другият. Наблюдавайте езика на тялото му, търсете смисъла, който се крие зад думите му. Научете контрааргументите му и след това се позовете на тях. Разберете тяхната гледна точка, за да намерите подхода, който ще ги убеди във вашата. Намерете допирните точки.

           Отговаряйте блестящо на аргументи.

Помислете внимателно в какви аргументи би се вслушал другият. Какви са неговите предубеждения? Какъв тип аргументи му се струват убедителни? В спора можете да оспорите фактите, на които се позовава, заключенията , до които достига, или да приемете аргумента му, но да изтъкнете други, които надделяват. Погледнете на ситуацията от другата страна.

          Бъдете нащрек за хитри номера.

Аргументите не винаги  са толкова добри, колкото изглеждат на пръв поглед. Внимавайте, ако опонентът ви използва статистика. Бъдете нащрек за техники за отвличане на вниманието, като например лични нападки и въпроси за отклоняване на вниманието. Пазете се от скрити въпроси и грешни избори. Дебнете за наклонени плоскости, неприятни асоциации, буквализъм, еднакви казуси, негативи, генерализации, ако въпрос, сламени чучела, двете неправди…

          Изградете умения да спорите публично.

Говорете ясно и недвусмислено. Бъдете кратки и не бързайте. Единствения начин да развиете тези умения е да се упражнявате. Ще правите грешки, но те ще открият много възможности.

          Изградете умения да се аргументирайте писмено.

Винаги предпочитайте яснотата пред помпозността. Бъдете ясни, кратки и се придържайте към темата, като използвате ясно разбираем език.

          Успешно излизайте от безизходици.

Проявете творчество при намиране на начини за излизане от спор, който не води доникъде. Не е ли време да разглеждате въпроса от друг ъгъл? Има ли начини за оказване на натиск, така че другият да е принуден да се съгласи с вас? Възможно ли е постигането на компромис?

          Поддържайте отношенията.

Това е изключително важно. Какво искате да постигнете в този спор? Ако унижите, притесните или ядосате опонента си, може би ще се почувствате добре за момента, но е възможно и да прекарате много самотни дни, в които да се разкайвате за грешката си. Намерете изход, който да устройва и двете страни. Трябва да продължите напред. Така ще можете отново да спорите някой друг път

Как да спорим – категорично, убедително, позитивно – Джонатан Херинг

Подобни публикации: