Архив

Календар

ноември 2013
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Нужни ли са рицарите днес?

Там, на края на града, стоеше самотно изоставена от света вятърна мелница. Само вятърът се докосваше до нея и задвижваше старите й крила.

Същият този вятър, който щипеше изнежените бузки, сцепваше алените устни и рошеше прилежно сресаните къдрици, беше причина никой да не се навърта около старата мелница.

Никой освен мен.

Нямам нищо против хладната прегръдка на вятъра, напротив – обичам я. Защо ли, това ли искаш да попиташ?! Защото вятърът е магия, не можеш да го видиш, но можеш да го усетиш. Най-хубавите неща са невидими за очите, също както рицарството.
Рицарството за нас не е нищо друго, освен дума без съвременно звучене, явление – едновременно познато и непознато и все пак необходимо.

В материалния свят, в който живеем, се нуждаем от рицари, ала не от тези, за които сме чели в романите, а рицари по душа. Нуждаем се от идеалисти, мечтатели, честни хора с истински емоции, чиято битка е, за да носят радост.

Трябват ни рицари без доспехи, въоръжени само с голямо сърце и ум, различен от нашия. На света са нужни малко повече „наивници”, които гледат през розови очила, оптимисти, вярващи в доброто, търсещи го навсякъде.

Да, рицарството е като вятъра, защото и то е явление, което може само да почувстваме и да видим със сърцата си.

Съществуват истински рицари, ала ние сме толкова погълнати от ежедневието си, че не виждаме и не оценяваме подобаващо. Често рицарите това са „по-лудичките” хора в нашите очи, нестандартните, от които се разграничаваме, тъй като не приличат на нас.

Рицари не сме ли самите ние?! Всеки проявява достойнства. Защо тогава, в онзи даден момент, аз или ти да не сме били рицари?! Може би сме били, но не сме го разбрали.

Не зная кои са рицарите. Обаче това, в което съм сигурна, е, че съвремието има нужда от доброта и мъничко надежда, а рицарството е всичко това. Ето защо се спирайте и оглеждайте внимателно!

Най-хубавите неща в живота не се виждат с очите, но се усещат със сърцата, и щом се случат, хиляди малки пеперудки започват да пърхат в нас!!!

„Не съди книгата по кориците”… Не отхвърляй различния, защото не прилича на теб – може да се окаже рицарят на живота ти.

Не отбягвай вятъра, защото е студен – в противен случай никога няма да усетиш магията, която разнася във въздуха.

Мария Граматикова – 10 б клас

Подобни публикации: