Архив

Календар

ноември 2013
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Светът може да се промени

Няколко есета от конкурса на училището по проект „Разбирам и приемам“ с тема : „Светът може да се промени“

 

Четейки „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски, осъзнавам, че днес народният будител би довършил фразата си “О, неразумни юроде!…“ по един по-различен начин. Например: “О, неразумни юроде!… Защо се опитваш да превърнеш света в нещо свое? Защо искаш само за себе си благата, предназначени за всички? Откога започна да съдиш за хората по техния цвят на кожата, религията или пола? Огледай се и погледни колко налудничаво изглеждаш! Съвземи се и промени света! Спри да повтаряш, че не само ти се държиш така! Вземи нещата в свои ръце и създай едно по-добро бъдеще, но не само за себе си, а за всички по света!”

Теменужка Траянова 12 б клас

Черният молив се плъзваше върху платното и оставяше след себе си изящни линии.  Те се свързваха и скоро налице беше скица. Да, действително беше красива скица, но на осакатена картина; картина, която никой не би изложил на показ. Тази „картина” и до днес представлява само неугледно  изображение на света, в който живеем.

    Светът, който познаваме ,е студен и отчужден. Всеки ден го загрозяваме с поредната стена, която издигаме помежду си, обезценяваме го, докато заменяме моралните ценности с материални. Егоизмът сковава човешкото сърце, а искрените чувства изчезват. Този свят не ми харесва! СТОП!

Светът може да се промени! Можем да превърнем мрачната действителност в свят, огрян от светлина, изпълнен с най-ярки и весели цветове. Иска се само една малка стъпка, която вече сме направили, остава само да продължим  по пътя, докато променим изцяло изображението на света с няколко цветни линии.

Мария Граматикова – 10б клас

Аз знам,че не това е моят перфектен свят. Знам,че не искам всичко това да продължава и да става по-лошо. Аз не искам моите деца да стават свидетели на тези безобразия,които ние сме принудени да търпим. Аз искам един красив свят без болка,без лоши чувства и проблеми. И аз вярвам,че ние можем да създадем един такъв свят. Знам,че надеждата е в нас. Ако всеки спре и се замисли какво може да направи, ние ще изградим един нов свят за нас и всички след нас. Аз искам и знам,че мога. Знам,че и ти можеш!

Цветелина Арнаудова – 9 б клас

Подобни публикации: