Архив

Календар

декември 2013
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Край на скуката в час 1

Основни принципи и ценности от академията на Рон Кларк

1.    Научете децата да вярват в себе си – и не разбивайте мечтите им. Не елиминирайте тази възможност, колкото и невероятна да ви изглежда тя. Подкрепяйте ги непрекъснато.

2.      Не всяко дете заслужава курабийка. Не всеки винаги ще заслужава потупване по рамото. Няма да е честно и мотивиращо. Дайте им истински предизвикателства и стимули, но създайте и подробно обяснени критерии за какво ще получат наградите.

3.      Определете изискванията си, а после вдигнете летвата- Колкото повече изисквате, толкова повече ще вдигнете резултатите.  И не се страхувайте от различните нива – обкръжение от връстници, които внимават в час, полагат сериозни усилия и горят от желание, ще предизвиква  и насърчава останалите да им подражават.

4.      Вдъхновявайте възрастните, които участват в живота на децата ни. -  Покажете своята признателност на околните за работата, която вършат. Това ще ги вдъхнови да се стараят повече. Взаимно си показвайте, че знаете какви усилия полагат родители и учители. Засвидетелствайте уважение. Организирайте седмица на благодарността в училище.

5.      Изслушвайте – всички искат да бъдат чути. Искат да усетят, че вие наистина сте чули какво мислят, какво искат. Попитайте и те ще ви разкажат.

6.      Отдавайте на децата, всичко, на което сте способни, макар и обикновено да не получавате нищо в замяна. – Не е в природата на децата да ви удостояват с подобни моменти. И въпреки това ги обичайте, вдъхновявайте и изграждайте характера им, защото просто така трябва.Понякога си мислим, че са ни предали, а може би е точно обратното.

7.      Опознайте учениците си извън училище. – ключът към желанието на учениците да се трудят и да ви уважават е да изградите отношение с тях. Вие не сте техен приятел, а учител, възпитател, наставник. Но най-важното е да покажете, че се интересувате от тях и, когато успеете да постигнете това, останалата част от процеса ще е много по-лесна. Водете ги неформално на най-различни места, посещавайте събития, четете книги и гледайте филми и винаги се усмихвайте.

8.      Бъдете безкористни в приноса си към екипа- Колкото повече предлагате помощта си на другите, толкова повече и те ще ви се притичват на помощ

9.      Осъществявайте нещата. Не търсете извинения. Търсете решения. – намерете начин да постигнете успех, направете така, че да стане. Всички се нуждаем от подобна всеотдайност и воля. Помолете за съвет и конкретни напътствия.

10.  Бъдете отличници. – Заздравявайте връзките и обучавайте едновременно. Създайте образ на пълнокръвни човешки същества, с които може да се установи персонална връзка. Станете помощници в започнатата мисия и уверете учениците, че в нея няма да са сами. Покажете им на какво може да разчитат.

11.  Създайте мигове, които ще оставят трайни следи в живота на децата. – Те нямат определена цена. Определени събития се открояват и никога не може да бъдат забравени. Те докосват най-дълбоките струни в душите ни и ни помагат да се превърнем в това, което сме.

12.  Вдъхнете им любов към ученето. – демонстрирайте точно толкова ентусиазъм и вълнение към ученето, колкото се надявате да предизвикате у учениците.Постоянно приемайте предизвикателствата и любопитството в себе си.

13.  Отнасяйте се към всяко дете така, все едно е ваше собствено. – обръщайте внимание, питайте ги как се чувстват, правете им малки подаръци. Отнасяйте се към тях като с личности, които цените и уважавате.

14.  Подтиквайте себе си към новаторство, каквото дори не сте си представяли -  измислете си символ, който показва какво може да се постигне с упоритост и с идеята винаги да искате повече дори и от превъзходните си идеи.Бъдете откровени със себе си.

15.  Помнете имената на всеки учител, родител, ученик, администратор – когато знаем историята му ние сме склонни да  показваме искрената си признателност за всичко направено.  А и изпитват вълнение да се запознаят на живо с човека.

16.  Използвайте музиката за да стимулирате, мотивирате и вдъхновявате. – Независимо как ще се използва, музиката изгражда обстановка, която се харесва на учениците.

17.  Познавайте учениците си -  никога не подценявайте какво може да научите от сърцатостта, решителността и характера на един млад човек. Понякога те виждат света по-ясно и по-точно от възрастните. Подгответе ги за предразсъдъците и несправедливостите, с които ще се сблъскат.

18.  Не пропускайте възможностите – дори когато времето, средствата и обстоятелствата не са точно такива, каквито би трябвало да бъдат. –  точно тогава се създават онези незабравими моменти, които се помнят дълго след това. Затова забравете за трудностите и дайте всичко от себе си, струва си.

20.  Правете учението магия – винаги има начин да вдъхнем живот в учебния материал и да разпалим искрата и любопитството в детските сърца, заради тях сме длъжни да намерим начин. Прибавете онази малка искра във всекидневните събития. Създайте нещо, което учениците да очакват с нетърпение и за което да се борят. Внесете активно участие и много движение. Винаги е нужно да се поддържа енергията и въодушевлението с забавни неща – състезания, награди, песни, хапване.

21.  Научете децата, че доброто направено на този свят, се връща. -  накарайте ги постоянно да си задават въпросите с какво мога да бъда полезен, да повлияя и да се отплатя. Привикнете ги към доброволчеството . За да има деца с характер и съчувствие, трябва да вдъхнем у тях желанието да помагат на околните.

22.  Научете децата да приемат качествата си и да се справят уверено във всякакви ситуации – в живота 50% от успеха идва от познанията, но с  останалите 50% се дават за това как играем играта. Насърчавайте ги да се държат естествено, да се усмихват и да гледат хората в очите.

23.  Живейте без страх. -  когато използваме предоставения ни шанс, най-лошото, което може да ни се случи е да си тръгнем с някаква прекрасна история.  Изживявайте всеки миг в неговата пълнота.  Понякога трябва да излезем и да поемем риска, независимо  колко силно нашите чувства ни убеждават в противното.  Не се интересувайте какво мислят другите.

24.  Харесвайте това, което харесват учениците -  така ще установите непосредствена връзка с тях. Трябва да знаем кого обучаваме и възпитаваме и да си държим очите широко отворени, докъде са стигнали с живота си и какви са начините да се доближим до тях.

25.  Създайте традиции за бъдещето. – създавайте положителни спомени, непрестанно ги напомняйте чрез снимки, видео. Трупайте ги по стените на училището, където да са на видно място.

Край на скуката в час – Рон Кларк

Подобни публикации: