Архив

Календар

декември 2013
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Човекът-свободен и независим 4

   За съжаление малко хора знаят истинското значение на думата „наркоман” и затова я използват на грешното място!

   Наркоман означава душевно болен човек-болен от това, че не може да помогне на себе си! Защото от един момент нататък ,зависимостта от наркотика става неконтролируема. Човек го осъзнава твърде късно и твърде болезнено.Осъзнава, че е паднал в капана и измъкване няма.

Продължава не защото иска, а защото трябва!

   С голяма болка в сърцето мога да кажа, че съм се сблъскала с този ад и той беше пред очите ми.

   Зададох няколко въпроса на човека, който ми беше като брат, за да разбера малко повече. Цитирам :

„Наркоманията е част от теб и всичко става много по-лесно, когато разбереш точно с какво си имаш работа! Просто го приемаш – АЗ СЪМ НАРКОМАН ! Така както ти си ученик, както друг е работник и т.н.! Като нещо нормално !!! Много трудно и почти невъзможно е да се измъкнеш от пропастта, защото започва пагубното състояние наречено абстиненция!

Решаваш, че ще спреш и взимаш последната доза.В момента, в който усещаш, че те пуска,  започва кошмарът – студена пот, ужасни болки, агресия, ужасяващи халюцинации, тежко психическо състояние!

Тогава просто си казваш – „Има ли смисъл да търпя всичко това?” – и пак посягаш към телефона, звъниш на дилъра и купуваш.”

Това пак са думи, които съм чула лично и са една от причините да спра преди да е станало късно.

   Наркотиците причиняват тежки вреди на тялото и психиката на човека.В началото щетите са физически – рязко сваляне на килограми, поява на рани и пъпки, обриви – това са външните щети! Вътрешните са – претоварване на черния дроб, бъбречна недостатъчност,проблеми със сърцето и двигателни проблеми (тикове, гърчове, чести припадъци) !!!

   Кошмарът е по-страшен, когато започват  и психическите проблеми – депресия, апатия, отчаяност, самосъжаление, затваряне в себе си! След това нещата се задълбочават – чести психози, flash-back-ове, страхова невроза, често се появява несъзнателното ОКР(обсесивно компулсивно разстройство), хранителни проблеми  и за финал – размножение на личността, последвано от ШИЗОФРЕНИЯ!

   Ще прозвучи отчаяно, но аз не мисля, че това може да се излекува! Било е пред очите ми-една година терапия и един глупав купон след това доведе до смъртта на близък човек!

   Има и редки случаи, в които се постига успех, но е нужно търпения,издръжливост, воля и най-вече ПОДКРЕПА !

НО ПО-ДОБРЕ ВЪОБЩЕ ДА НЕ СЕ ЗАПОЧВА !

За финал ще кажа – ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С НАРКОТИЦИТЕ, ЗА ДА НЕ ГИ ОБИКНЕТЕ !!!

Написано от ученичка в ЗПГ.

Подобни публикации: