Архив

Календар

януари 2014
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Изкуството на общуването

Представяйте приятелите си в добра светлина и им позволете да направят същото за вас. – Кажете нещо впечатляващо за него и за постиженията му. Старайте се да насочвате разговора към любимите му теми, за да има възможност да покаже знанията си. Винаги започвайте при представяне първо с името, а след това с ролята му.

Не бързайте, предизвикайте интерес у другите. – ако помълчите в началото, ще се обвиете в загадъчност и ще предизвикате любопитство. Просто слушайте и поддържайте добър контакт с очи.  Не е нужно да отговаряте веднага, дори да знаете отговора. Изчакайте 3 секунди и гледайте човека в очите.

 При положение, че не знаете отговора, усмихнете се и помолете да ви дадат време за размисъл. Когато не искате да отговорите, споделете че не знаете как да отговорите на този въпрос, гледайки човека със спокойно изражение в очите му.

Ръкувайте се, напипвайки пулса, на китката, прегръщайте се без да се потупвате, защото това е признак на притеснение от близост, дръжте визитката в ръце и никога не я изпускайте, тя може да ви даде теми за разговор и показва интерес. Кръжете наоколо, докато се появи важния човек и се присъединете към него.

Оставена събеседника си да заговори пръв и настройте тона си според неговия ентусиазъм.

Поздравявайте с цяло изречение, пожелавайте довиждане със същия ентусиазъм, като изразявате словесно задоволство от срещата си.

Всеки обект, гледан отблизо, изглежда по-голям. Въпроси, свързани със събитията от последните няколко часа, дават силен начален тласък на разговора, който скоро поема по нормалния си ход, преминавайки от тема на тема. Използвайте всяко зрънце до което се докопате, поискайте колкото се може повече подробности.

Намерете претекст за следващи контакти. Измислете нещо, за което по-късно може да ви е нужна допълнителна информация.  Следващите контакти сближават и подобряват шансовете ви за сприятеляване, помагат ви да разберете интересите му.

Измисляйте шеговити прякори – давайте на хората ласкателни прякори, които подсилват самооценката им, така ще ви запомнят по-лесно.

Изразявайте мнение, обмислете възможните теми за разговор и изградете свое становище. Подбирайте думите си в зависимост от нивото на събеседника си.

Перефразирайте встъплението. Ако ви прекъснат, следващи път започнете изказването си по различен начин. За да не оставите впечатление на обсебен. Перефразирайте и отговора си, когато ви зададат един и същи въпрос

Сменяйте плавно темата, като повторите думите или мислите на говорещия и ги асоциирате с желаната тема от вас. Прикривайте гаф на другите с незабавно изказване, за да не оставите другия да разбере и да почувства, че е сгрешил.

Стилно подранете – така ще имате възможност да се запознаете с първите дошли и няма да се чувствате самотен на огромното парти след това. Усмихвайте се на новодошлите за да им помогнете. Споразумейте се взаимно да си представяте приятелите.

Попитайте някой шепнешком за помощ и информация. Не притеснявайте професионалистите. Попитайте кога, а не дали ще приеме поканата ви. Приемете с ентусиазъм и откажете със съжаление.

Подгответе се добре преди нежеланото събитие За да няма емоционални утечки след това. Преценете кога да останете на заден план. Говорете зад гърба на хората, когато казвате положителни неща, но достатъчно високо за да ви чуят.

Излезте сух от водата, когато ви обвиняват. Кажете, че се радвате за повдигнатия въпрос. Слисайте ги като повторите дословно обвинението срещу вас.  Направете пауза и след това спокойно обяснете защо сте го направили.

Кимайте отдолу нагоре, заемете подходящото място, осигурете физически комфорт.Записвайте си дори да имате добра памет. Използвайте смеха за да заразявате. Четете по лицето и когато не ви виждат.

Не се причислявайте към жертвите. Не си позволявайте да знаете прекалено много за другите. Избягвайте лъжливи и банални фрази. Добре помислете как ще се интерпретират тези думи.

Поставяйте теми, които предизвикват усмивка и положително настроение. Не ги плашете.Пишете човешки.Избягвайте Аз и включвайте спомените с комуникациите си. Винаги в началото проявявайте интерес към преживяванията му.

Поздравявайте за значими събития. Благодарете отново след време. Удължавайте похвалите и ги правете на всеослушание.

Изкуството на общуването – Лейл Лоундз

Подобни публикации: