Архив

Календар

януари 2014
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Превърнете вашата война в кръстоносен поход

Тайната за мотивирането на хората и поддържането на духа им е да ги подтикнете да мислят по-малко за себе си и повече за групата. Приобщете ги към някаква кауза, въвлечете ги в кръстоносен поход срещу омразния враг. Накарайте ги да виждат оцеляването си като свързано с успеха на армията като цяло.

В група, към която хората имат истинска привързаност, настроенията и емоциите са толкова прилепчиви, че е лесно да заразите хората с ентусиазъм. Водете хората си от предната линия, нека ви виждат в окопите, правейки жертви и търпейки лишения в името на каузата. Това ще ги изпълни с желание да ви подражават и да ви се харесат.

Нека наградите и наказанията бъдат редки, но съществени и оправдани. Помнете, че мотивираната армия може да прави чудеса, компенсирайки всякаква липса на материални ресурси.

Проблемът не е в това какво правите, а във факта, че го правите със закъснение. Ние ,хората, сме егоисти по природа. Във всяка ситуация нашата първа мисъл се върти около собствените ни интереси. Така един ден се събуждаме и установяваме, че ръководим армия от егоисти, гледащи през пръсти задълженията си и дори одобряващи мълчаливо заговори.

За да създадете най-добрата кондиция на групата и да предотвратите проблемите, свързани с разрушаването на морала и духа следвайте следните стъпки :

Стъпка 1 : Обединете хората си около кауза. Накарайте ги да работят за някаква идея.  Хората имат нужда да вярват в нещо. Те чувстват празнота в душата си, оставени сами на себе си. Затова спечелете предимство и създайте мотивирана сила.

Каузата може да бъде всичко, което си поискате, но трябва да я представите като прогресивна. Придайте външен блясък чрез изтъкване на духовността и. Създайте някакъв общ враг за групата.

Стъпка 2 : Грижете се стомасите им да бъдат пълни. Хората не могат да останат мотивирани дълго, когато материалните нужди не са задоволени. Ако се чувстват ощетени по какъвто и да е начин, техния естествен егоизъм ще изплува на повърхността.

Използвайте кауза – абстрактна или духовна за да сближавате групата, но задоволявайте и материалните им нужди. Не ги разглезвайте, но имайте бащинско грижовно чувство към тях. Само тогава ще можете да изисквате от тях, когато се наложи.

Стъпка 3 : Ръководете от фронта. Ентусиазмът на хората, присъединили се към някаква кауза, неизбежно започва да се губи. Нещо, което ускорява особено тази загуба и което предизвиква недоволство, е чувството, че ръководителите не правят, това, което проповядват.

От самото начало трябва да ви виждат, че ръководите на фронтовата линия , споделяйки с тях опасностите и жертвите, приемайки каузата толкова сериозно, колкото тях. Вместо да се опитвате да ги бутате отзад, накарайте ги да тичат, за  да не изостават от вас.

Стъпка 4 : Концентрирайте тяхното ЧИ.  Всички групи имат собствено ниво на енергия – физическа и психологическа. Безделието има унищожителен ефект върху енергията. Тя спада когато не се работи и действа. Подобно действие има и изчакването и непрекъснатото стоене в състояние на защита. Затова се грижете хората винаги да са заети с нещо, да действат целенасочено, да се движат в определена посока.

Стъпка 5 : Въздействайте върху емоциите им. Най-добрия начин да мотивирате хора не е чрез разума, а чрез чувствата. Един емоционален апел изисква предварителна подготовка, снижете нивото на тяхната предпазливост, обединете ги като група и ги поставете в ситуация на шоу, като ги забавлявате и им разказвате истории.

Тогава те ще загубят контрол върху емоциите си и вие ще можете да се доближите до тях, като се придвижите лесно от смеха към гнева и омразата. Майсторите знаят кога да бръкнат в душите на хората.

Стъпка 6 : Смесвайте твърдостта и доброжелателството. Ключът на управлението е балансът между наказанието и наградите. Раздаването на твърде много награди ще разглези и ще накара хората да ги приемат за даденост. Налагането на твърде много наказания ще разруши духът им.

Проявявайте добрината си рядко и тогава дори една случайна приятелска забележка ще бъде възприета като нещо силно и значимо. Вашата твърдост трябва да бъде такава, че да показва много висок стандарт, какъвто малцина могат да достигнат. Нека да се съревновават в желанието си да ви се харесат.

Стъпка 7 : Изградете групов мит. Битките създават традицията и репутацията на групата. Да се живее според този групов мит става въпрос на чест и гордост за групата. Всеки, който принизи стандарта, се чувства засрамен. За да се създаде този мит трябва да се започне с битки, които лесно могат да се спечелят. След това създайте символите и лозунгите, които ще съответстват на мита за групата.

Стъпка 8 : Бъдете безмилостни с мърморковците. Ако им позволите това те могат да разпространят безпокойство и дори паника в цялата група. Трябва да ги изолирате и да се отървете от тях възможно най-бързо. Намерете мотивираните хора в ядрото, развийте тяхната добра воля и готовност да сътрудничат и ги използвайте в групата като примери. Те ще бъдат естествен противовес срещу недоволните.

Търсете истински вярващите. Новобранци с добри качества ще ви осигурят желаното качество и ще бъдат проводник на разпространяване на каузата. Превърнете битката в религиозно преживяване. Емоциите са заразителни – те събират и сплотяват хората. Започнете постепенно да изисквате от тях. Дръжте ги в напрежение.Накарайте ги да свързват собствения си успех с този на групата. Груповата съвест ще бъде прехващана и възприемана от новите и ще се превърне в движеща сила.

33 те стратегии за войната – Робърт Грийн

Подобни публикации: