Архив

Календар

февруари 2014
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Учебната компания превзе ЗПГ и го управлява за един ден

На 10 февруари властта премина в ръцете на учениците. Традиционният ден на самоуправлението в ЗПГ беше проведен с дейнотоучастие на клуб „Учебна компания“. Те подпомогнаха всички желаещи да си попълнят необходимите документи за кандидатстване. И лично поеха по-важните постове в училището.

Още на 7 февруари с официална заповед на директорът ни Емил Терзийски, на 10 властта премина в новият директор – ЖороМаникатов от 11а клас. Останалите ръководни длъжности заеха Владислава Димитрова – пом. директор по учебната дейност, Вероника Давидкова -пом.директор по стопанско-административната дейност и Петя Велкова -пом.директор по учебно-производствената дейност. Така учениците от 11а клас, част от ръководството на учебната компания за един ден се превърнаха в реално управляващи в ЗПГ.

Заместниците бързо навлизаха в работата си и я вършеха отговорно и професионално. През целия ден те се вживяха в реалнитепроблеми на ръководството на училището. На живо разбраха каква динамика има в този управленски процес и колко разнообразни проблеми възникват. Видяха количеството документация на хартия и в електронен вариант преминаващо през ръцете им. И как липсата на някой от тях може да блокира процесите в училище.

След края на работния ден на оперативката в кабинета на директора, всички споделиха, че са останали впечатлени. Били са изненадани от количеството работа, която се върши всеки ден. От думите им личеше, че им е харесало. Добавиха, че биха се включили и помагали на ръководството и през останалите дни доброволно. Интересното през денят беше, че педагогическия съветник имаше цели два заместника.

Многото заместници на учители успяха да разберат, че от другата страна на катедрата никак не е лесно. За да привлечеш вниманието  и да се справиш с 26 младежи и девойки във възраст от 14  до 18 е изключително трудно. Дори във варианта с двама заместници. Въпреки това, някои от тях споделиха, че са изпълнили мечтата си да бъдат в ролята на учители.

Изводът от провеждането на деня на самоуправлението, е че взаимното опознаване в подобни инициативи ще направи и двете странив училище по дружелюбни един към друг. Когато си бил и от другата страна и си опознал и разбрал какво става там, то сигурно ще промениш поведението и мислите си. По-честото делегиране на подобни правомощия е пътят към вниманието на учениците и активното им съдействие в учебния процес.

Подобни публикации: