Архив

Календар

април 2014
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Евроскола

Ситуацията е следната- ЗПГ отборът се състои от 5 човека, които ще представят училището. В надпреварата ще участват и други отбори. И освен, че трябва да представят темата си максимално задълбочено и аналитично, са длъжни да контрират противниковите отбори, да ги изкарат от равновесие, с идеята да убедят журито, че са  техният избор. Включете в уравнението и говоренето на английски и комуникацията с публиката.

Трудна работа е да създадеш отбор. Още повече когато трябва да съвместиш несъвместимото.Тематиката с ЕС е огромна по-обем. Нужен ти е мозък на зубрач, който да складира и запомни цялата тази информация. След това в ограниченото време  ти трябва човек, който бързо да сглоби от купищата данни нужната концепция. Анализ и извличане на ценното.

Следва човекът, който ще я представи по атрактивен начин. С прости и завладяващи думи. И още по сложно накрая същото нещо да се повтори на английски. Има ги и хората, които използват чуждия език в завладяващ стил. И в тези 30 минути ти трябва лидер, които да направлява и напътства останалите. Да задава задачите и взема трудните решения във възможните избори.

Направихме си предварителния подбор за да останат най- мотивираните. Там логично хората с дар слово изпъкнаха на преден план. Необходимата брънка от един отбор, останалата винаги е трудна за намиране.

Хората на писменото слово са развили тази своя дарба, за сметка на изразната говорима форма. Времето не работи в тяхна полза. То им е необходимо за да осмислят думите и да ги подредят по-подходящ начин. Тук са нашите анализатори.

Следващите имат бърза реакция и способността да задават правилните въпроси, в точния момент, в точната форма.При тях имаме обратната ситуация – бързината не им позволява да подредят тезата си. Те може да кажат и изпуснат неподходящите думички и изречения.

В един състезателен турнир вътре изникват и хората, които имат за цел да извадят от равновесие конкурентите, да ги заблудят и насочат в грешна посока. Те може да говорят много и да не казват нищо, да наблягат на емоциите и да създават напрежение.

В ситуацията на представяне са нужни хора, които умеят да си играят с чувствата на журито и публиката. Да създават положително настроение, да хвърлят шеги и да активират усмивки. Използвайки красотата и женската омайваща способност създавате също някакво предимство.

Имаме хората със съответните качества, нямаме отбор. Практиката може да сглоби този отбор. Взаимодействието да покаже дали самите хора са съвместими помежду си. Притежаваните качества може да се неутрализират от други, които действат негативно за отбора. Следват 10 дена на битки, разгадаване и създаване на навици. И мечти за дълги пътувания в посока Франция.

Мотивацията и общата цел може да ги сплоти. Всеки сам има своите стремежи и желания, но отборната цел е по-важна от всичко. Когато заиграе груповата принадлежност. Когато всеки се почувства значима част от цялото, тогава механизмът ще сработи. Нужни са убедителни и нахъсващи послания, които да проникнат дълбоко зад логическите прегради и да се превърнат в емоционални механизми.

P.S  Ще обобщя какво се получи. Първо място в регионалното състезание за югозападна България и първа дата за посещение на Европарламентът в Страсбург. Там те ще представят България в този ден. Йоана, Димитър, Вилиян, Атанас и Мария с помощта на Госпожа Караджова създадоха нужната атмосфера, мотивация и знания и тези 10 дена ги превърнаха в един отличен екип.

Подобни публикации: