Архив

Календар

май 2014
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Песимиста, оптимиста и една екологична история

Здрасти, знаеш ли за състезанието „Земята-позната и непозната”.Темата за тази година е  „Бъдеще за нашата земя” .

Какво бъдеще, бе човече живей си живота. Земята ще я има още 20 години, а на мен това ми е достатъчно. Като стана на 40, все едно съм умрял.

Бе то не се знае, ако продължаваме така, дали ще оцелеем и 20 години.

Е не се излагай, бе голям песимист си, човече, не му мисли много.Пък и какво зависи от тебе, някакво боклуче, по-малко или повече, едва ли ще промени нещо.

Не е така приятел, трупа се то трупа се, там, където никой от вас не смее да иде. На сметището. И отиват там, ако някой се сети да ги прибере от улицата. Представи си, човече, че се влюбиш, голямата ти любов, и какво тогава няма да се ожениш ли.

Е ще го направя, но какво общо има това ?

Е какво ли  като си родите три сладки дечица и ще даваш всичко мило и драго за тях.

Така, ще е , разбира се.

И тогава няма ли да се замислиш за бъдещето си. Твоето и на твоите деца.

Ок дори и да помисля си нямам и идея какво да се направи

Ще ти помогна – има три основни проблеми в този свят :  Първо, използваме прекалено неефективно наличната енергия. Второ тази енергия в  мащабите на използване ще свърши след няколко десетки години. Трето произвеждаме толкова много излишни неща и ги сменяме прекалено бързо, създавайки огромно количество боклуци.

Значи ако съм те разбрал правилно – ако продължим в този дух ще ни свърши бензина, няма да имаме ток и ще живеем затрупани в боклук.

Правилно си ме разбрал. И сме на границата. Има 6 милиарда, които искат да живеят по начина, по който живеят богатите 1 милиард. А за това ни трябват още 3 планети като Земята.

Сложна работа брат, и откъде да ги намерим тези планети, доколкото знам най-близката е Марс, но там няма въздух и не става за живеене.

Абе учените са открили вече много звезди с планети, но са далече и не можем да стигнем до тях. Поне в близките години, а дотогава ще е много късно.

Тогава какво ще правим…

Ще се опитаме да удължим живота на тази планета още малко, докато стигнем звездите .

Интересно как ще стане това, все още си оставам песимист….

ОК ще поканим нашите приятели и ще ги попитаме какво са техните идеи. Съгласен ли си… ДА

 1: Според мен всичко си зависи от Хората. И малкото ентусиасти могат да направят чудеса и да влеят ентусиазъм в останалите. Като онзи човечец от Китай, който всеки ден от 1979 година досега засаждал дървета, поливал ги и се грижил за тях. За 30 години от една пустиня създал 1260 акра гора. Той доказа на света, че човек е толкова голям, колкото са мечтите му.

Може би си прав, но според мен в днешно време единичните усилия не са достатъчни. Без помощ от организации и държави няма да стане.

2. Аз си мисля, че природата може сама да се справи със замърсяването и липсата на енергия. Само трябва да и се даде възможност да го направи. Ще дам пример с едни водорасли за пречистване на отпадни води, която произвежда енергия.

Това е система за производство на енергия, която пречиства отпадни води от каналите на сградата и я смесват по начин, който я прави подходяща за асимилиране от микроскопичните водорасли. Самите те ще консумират замърсяването в тези отпадни води.Микроводораслите растат, а после се отделят като течно масло или като биомаса.

ОК добра идея, но щом не се е реализирало още значи не му е дошло времето. Ако имаше пари тук бизнесмените щяха да се избият за да реализират и да печелят.

Да точно тези хора в момента печелят от старите технологии и нямат стимул да променят нищо.

3. Аз знам за една страхотна идея, също взета от природата. Всички замърсявания във въздухът се събират в камера под налягане и когато се натрупа достатъчно, налягането се изпуска. Изригването, подобно на вулкан ще е с такава сила, че ще изтласка натрупания въздух на голяма височина. Там бързо ще се разреди и разпръсне намалявайки драстично като концентрация..

Е ама вие днес се сещате само за фантастични идеи. Ще стреляте като вулканите. Айде сега глупости.

Нали знаеш тази мисъл, че изобретателите първо са ги смятали за фантазьори, после са ги отричали и накрая са ги издигали на пиедестал.

 4- Аз отдавна следя какво става в океаните. Знаете, че там има течения и има места, където стават завихряния. Там са се образували огромни сметища. Знаете, че пластмасите живеят стотици години и не се разпадат. Животните се възползват от тези изпратени от нас благинки. Та моята идея е точно там да се създадат корабни пречиствателни станции и да събират тази пластмаса като в мрежа. Тези платформи сами ще се захранват с енергия, използвайки подводните течения и слънцето.

Може и да се получи и после тази пластмаса ще се рециклира нали, малко трудно ще се получат тези водни станции, нещо като нефтени платформи.

 5. Аз бих комбинирал двете неща като пречистването на въздухът и справянето с пластмасите като създавам пластмаса от въглеводородите в замърсения въздух.Не е ли по-добре да държите в ръка вилица от пластмаса, отколкото да дишате въглерода, от който е направена”Вие наистина не се замисляте, че когато използвате пластмасова вилица или държите пластмасова бутилка, в ръката ви всъщност има втвърдена форма на изкопаемо гориво. Повечето хора не го възприемат така.Технологията, разработена  извлича парниковите газове от въздуха и ги подлага на обработка в реактор за полимеризиране, като пренарежда молекулярната структура на получената течна форма. Резултатът е във вид на гранули от качествена, въглеродно неутрална термопластмаса

ОК прилича ми на фантазия отново – вилици от въздух. Айде моля ви се. Сигурно енергията, която ще се изразходва за това пренареждане на молекули ще е  огромна. И същата ще дойде отново от разграждането на тази течност, която съдържа този водород.

 Е виж тук си прав ние и без това харчим толкова безразсъдно тази енергия. Не е истина просто. Искаш да кажеш, че всичките тези технологии за премахване на замърсяването ще изразходват голямо количество енергия. И за да имаме достатъчно от нея трябва да се замислим как я харчим.

 6 – Е аз имам идея за спестяването на енергия. В днешно време има хиляди огромни летища, харчещи енергията на съвременни градове. И в тях се изразходват огромни количества енергия. Затопляне, охлаждане, климатични инсталации, километри тръби, 10 хиляди осветителни тела . Разхищения на N степен. Една разумна дигитална система на сензорен принцип би открила проблемните зони и би предупредила предварително инженерите. Тесните точки и премахването ще спести 10 ки проценти.

Чудесна идея, само дето бизнесмените гадни ще спестят някой лев и ще си направят пас, за да вземат печалбата днес

 7.  И аз за тези самолети. Хвърчат с хиляди, ако погледнете Европа отгоре ще се уплашите как успяват да се разминат. А колко керосин харчат.Ужас. Хайде да ги сменим с електрически. Чиста работа, няма мръсотии. Слагаме батерии, много батерии. Няма страшно като с големите двигатели, да излязат от строя. Малки по-размер, разпределени в целия самолет. Тогава ще могат да кацат и излитат от различни места и ще са уникално тихи.

НЕ е сигурно, че като са електрически ще харчат по-малко. А тоя ток откъде ще дойде. Може би тук ще може да се контролира по-добре изразходването, ама не е сигурно.

 8.  И аз съм измислил една такава машинка. За моментално изстудяване. Нещо като кофа със студена вода J  Ама ще спести енергията на доста фризери. Даде хубаво щеше да е ако я измисли някой, ще спести доста енергия.

9.  Има и други начини за спестяване на енергия. Задвижването с енергия от въздух е алтернатива на електрическото захранване. При тази технология въздухът ще се сгъстява, а натискът ще се предава към колелата и ще ги завърта. Двигателят с вътрешно горене ще се използва в най-оптимални параметри, като същевременно ще увеличава и налягането в съдовете със сгъстен въздух.

Да  интересна идея, само дето ако беше ефективна вече някой щеше да я е реализирал. Както се казва или никога, или не и е дошло времето

 10. Според мен най-важната енергия е храната. За да я произведат се изразходват толкова природни ресурси и след това остават огромни отпадъци. В природата има растения, които може да решат доста проблеми. Като Киноа например, расте в Южна Америка и оцелява при температури от минус 8 до плюс 38 градуса и може да се отглежда на четири хиляди метра надморска височина.Дългата история на киноа е родила 3100 нейни разновидности. Те се варят като ориза, а хранителните им достойнства са не едно и две.Зърното на киноа съдържа 60 процента нишесте и е много подходящо за направата на сладкиши и питки. А високото съдържание на вода в него го прави отличен продукт за приготвяне на паста

Бе защо не знам за това растение. Сигурно заради Монсанто, които модифицират всичко и контролират семената. Не им изнася природата да се намеси като посредник и да създава почти безплатна храна.

Според мен каквито и измислици да ми представяте за премахване на замърсяването и за спестяване на енергия, ако не вкарате съвършено нови технологии пределът все някога ще дойде, имаме една планета само с ограничени ресурси.

 11. И аз това си го мисля . Гените ако са в добри ръце може да са тази мощна технология. С помощта на генното инженерство да направим очите си котешки, така че да може да виждаме отлично в тъмното и по този начин да не губим енергия за осветление. Трансгенните технологии на бъдещето ще създадат огромно разнообразие от хибриди между хората и животните.В нашите по-малки братя има цял куп от качества, на които може да завиждаме – на кучетата за обонянието и слуха, на птиците за зрението, на маймуните за ловкостта и кой знае още какво. Хората на бъдещето ще подобрят „екологичността” си до такава степен, че не се изненадвайте, ако вместо на ближния си един ден ще трябва да стиснете ръцете (или каквото има вместо тях) на разумен делфин с очите на ястреб например.

Ей това ще са извънземните дето ги чакаме от пантивека, само, че създадени от нас. И ще си създадем така сума ти проблеми. Не ни стигат машините дето може да станат разумни, ами ще се появят и човекоживотни. Дарвин ще се обърне в гроба, та вие ще обърнете еволюцията.

12. Според мен другата мощна технология ще започва с НАНО отпред. Нанотехнологиите може да ликвидират дробовете, за да отпадне необходимостта от дишане. Или да се откажем от храната и вместо това да поставим в себе си нанороботи, които да се грижат за насищането на клетките с необходимите за живота вещества. Дори ще усъвършенстване вътрешното ухо, което ще позволи да се избегне морската болест и уврежданията от претоварването при високо налягане и ускорение. И ще позволи пътувания в космоса и преборване на гравитацията.

Е това е посоката. Но в далечното бъдеще. Не съм сигурен, че ще успеем да достигнем такива висини на технологиите и ще излетим в космоса, преди на унищожим планетата си

 13. Ами синтетичен петрол от въздух. Прилича на петрол, мирише на петрол, но тази течност не е получена от земните недра. Освен това петролът, добит от въздух, отделя значително по-малко вредни емисии при горене. Въглеродният диоксид от въздуха се улавя и се смесва с натриева основа, позната като сода каустик. Полученият натриев карбонат се подлага на електролиза. Само и само да се получи чист въглероден диоксид. Същевременно пак от въздуха се улавят водни пари, които също се подлагат на електролиза до отделянето на водород. Идва ред и на финалното смесване – на водорода и въглеродния диоксид.

На теория е възможно, само дето не съм убеден, че си струва и този синтетичен петрол ще е рентабилен.

Абе в крайна сметка това е пътя. Колкото и далечни да изглеждат тези технологии. Човешкото въображение е необятно. Когато му дадат възможности да изригне. Тогава нищо не може да го спре. И ще реши всички проблеми със замърсявания и недостиг на енергия. И тук песимисти като теб не ни трябват. 

Идеите в сценария са взети от предаването по БНТ – Зелена светлина.

Подобни публикации: