Архив

Календар

юни 2014
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Историята на една стая

Имаме ценни неща в тази стая. Копир, принтери, радио, лаптопи и мултимедии. Всички имат нужда от тях. И нападението започна в ранни зори. Дежурният учител пуска музиката и задейства електронния звънец. Появяват се първите нуждаещи. Дошли са да се молят още предният ден. Получили са обещание и понякога са останали излъгани.  Мултимедия и лаптоп прекарват нощите в някое хранилище.

Когато бие първият звънец и песента изпълни коридорите с ученици тогава започва великото нашествие. Цели класове се появяват накуп с идеята да разпечатят своите домашни. И няколкото работни места се оказват недостатъчни. Копирната техника също влиза в действие и разпечатва страници от тетрадки и учебници. Господинът търпеливо изпълнява желанията на всички.

Дните са различни, но има постоянни посетители от съвестни ученици, които разпечатват големи количества домашни, реферати и други неща. Появяват се и делегати от класовете с поръчки за целия клас. Ксероксните услуги за важни и когато ще има екскурзия, и когато се изискват удостоверения и служебни бележки за родители и социални служби.

Различни са и учениците, някои си вършат работа сами, други се притесняват и си водят дружки, но след първия път разбират, че не е чак толкова страшно. Някои са си свършили работата с мерак, други са използвали системата копипейст. Трети идват с тетрадките и снимат уроци, отразени в час от техните съученици.

Когато коридорите притихнат закъснели ученици изпратени от учители търсят минилаптопи. По време на часа този кабинет също не остава празен и се редуват ученици, минаващи за да се поговорят за няколко минути, учители снимащи  тестове или ученици имащи практика или свободен час.

По някое време идват и търсещите поздрав за рожденник класен ръководител или приятел в клас. По време на час се записват и съобщения, по най-различни поводи, които се пускат в края на часа. Радиото също е обект на завишен интерес. Имаме си редовни DJ пускащи мелодии и огласящи стаите и коридорите. Понякога звукът е с няколко скали по висок и се появяват недоволни.

Стаята си има и фенове, които харесват атмосферата и идват да си поговорят с господина, пускайки песен и използвайки минутите между два часа в приятен разговор. Понякога стаята се оказва заключена, защото и господинът има часове. Тогава пред вратата се образува опашка от чакащи. Мултимедии, лаптопи, разклонители, които някой трябва да върне или да вземе.

Има моменти, в които всичко свършва. Всички са решили, че имат нужда от мултимедии и лаптопи. Имаме си учители, които редовно ги използват и са пристрастени към тях. Имаме дни, в които компютърните зали са пълни и тогава преносимия кабинет от минилаптопи влиза в действие.

И въпреки, че има тетрадка, в която всичко се записва, понякога някой лаптоп се издирва и на другия ден, защото някой учител е забравил да го върне. Живителният интернет от WIFI позволява използването им във всеки кабинет. Техниката понякога си прави шеги и има нужда от допълнителна помощ за да бъде пусната. След като учители и ученици не са успели да го направят.

В следобедните часове също има редовни посетители – клубове по успех, учебни компании, фотографи, снимачи на клипове, гражданско образование, учители подготвящи се за следващия ден, ученици с домашни. След 5 часа вместо край се получава последен напън от учители имащи консултации и среши с родители.

Ако тонерът свърши в учителската стая тогава всички отново си спомнят за познатата стая и снимането придобива библейски размери. Мрежата и принтерите в нея понякога отказват и изнервят, но в повечето случаи си вършат работа.

Когато има празници стаята се превръща в разпределителен център за организаторите. В дните преди това тече усилна работа, а в дни като коледа  и свети валентин се използват всички възможности на кабинета – копирни, музикални, видеофотографски или като място за съхранение.  Понякога стаята се превръща и в място за консултации, понякога се търсят снимки от архивът на училището, който също се намира тук.

В последните дни на учебната година тук можете да видите класните ръководители на 12 клас,правещи дипломи, а в началото на годината пък често се появява и директорът. Това е историята на една стая, за която знаят всички в училище и се възползват от услугите и. Казват, че ако се загуби ключът за нея и за един ден работата в училището ще се наруши и разстрои. Може би наистина е така.

Подобни публикации: