Архив

Календар

юни 2014
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Как се правят дипломи в професионално училище

Ако си мислите, че това е лесна работа се лъжете. Смело мога да твърдя, че в ЗПГ процеса е с пъти по сложен.  След като прочетете следващите редове вече няма да задавате постоянния въпрос защо на гимназията или на някое друго училище са им дали дипломите на 22 юни, а вашите си ги получавате с няколко дни по късно.

Всичко започва с едни картони, които се попълват всяка година от класните ръководители. На края на учебната година зам. Директор и класен проверяват дали оценките от дневника са правилно прехвърлени в картона. В края на 12 клас класните ръководители трябва да извършат една много сложна операция, прехвърляйки отзад предметите от 4 години и оценките за тях. Като срещу всеки предмет изчисляват средната оценка. Отделно за редовен предмет и за ЗИП.

Така в тези страници на картона те изписват над 50 предмета, учени от 9 до 12 клас. Може да сравните всичко с една обикновена гимназия, където повечето предмети са общообразователни и не са повече от 25 . Накрая и в двете училища има почти еднакъв хорариум като часове. В 9 и 10 клас нещата са еднакви, но в 11 и 12 клас в професионалните се учат почти само предмети, свързани с професията, а в обикновените продължават да си учат само общообразователни. Само оттук се получава двойно повече работа при преписването.

Следва ново пренасяне на оценки. Този път само средния успех по предмети и имената през 4те години. Отново двойно преписване в професионалните училища. Да допуснем, че тази работа е свършена през учебната година на 12 клас. Предметите и оценките може да напишат и преди това. И накрая да остане само пренасянето на оценките за 12 клас, изчисляване на среден успех и второто пренасяне в официалната част с изчислените като среден успех.

Дотук добре, но при преписването винаги има грешки. Затова училището назначава комисия, която да провери дали това пренасяне е правилно и дали средният успех е изчислен както трябва. Както и първата и втората компонента при изчисляването на общия успех в дипломата.Това може да стане след средата на май месец и официалното завършване на 12 клас.

Тук процесът спира и  се чакат резултатите от ДЗИ. Обикновено те излизат за 2 седмици и към 10 юни вече имаме и оценките от ДЗИ. Тук започва следващото изоставане. Вече в обикновените гимназии могат да започнат с изчисляването на общия успех от дипломата, защото  имат и 3 компонента при изчисляването, включваща матурите.  Само, че в професионалните гимназии има и държавни изпити по професията. Тези оценки може при желание да се запишат като част от третата компонента.

Да, но дори при максимална бързина при практическите изпити, изпитите по теория са на официални дати – в първата седмица до 10 юни. Така с технологичното време за проверка , оценките излизат някъде до 15 юни. Така реално печатането на дипломи може да започне чак след тази дата. С 5 дена закъснение сравнено с обикновените гимназии.

Разбира се дотогава оценките може да се вкарат в софтуера за разпечатване на дипломи, в който вече преди това са въведени шаблоните за всяка професия. Тук пак има двойно повече работа. Продължаваме с проверка на оценките, които са продиктувани и качени в софтуера, защото при самото въвеждане също може да има грешки. Това може да се направи в периода на изчакване на оценките от ДЗИ, паралелно с проверката на комисията.

След 15 юни трябва да се въведе общия успех от дипломата, номер на протокол на дипломата и регистрационен номер, взет от регистър на дипломите. Там също се пишат данни като име, ЕГН, професия, специалност и номер на бланката на дипломата, среден успех. Да не забравяме, че в професионалните училища се получава още един документ – свидетелство за придобита професия и специалност. То също се вкарва в регистър и там присъстват всички оценки без общообразователните. Това също забавя процедурата и увеличава почти двойно отпечатаните документи.

Продължаваме с разпечатването и една особеност – Дължината на предметите над 37 букви, автоматично води до разполагане на името на два реда. При наличието на доста такива предмети, 29 реда се оказват недостатъчни и затова се използват приложения към дипломите. Това означава, че се разпечатват дипломите плюс приложения за тях, плюс свидетелства за професия. Тази година за три от професиите имахме точно този вариант, в който за всеки ученик разпечатваме по 3 бланки, вместо по 1 както в обикновените гимназии. Ново изоставане.

След като сме достигнали дотук, да не забравим, че комисията проверява и общия успех от дипломата, и пренасянето на оценките от ДЗИ. За вкарването на оценките на 5 класа от дипломи и свидетелства, вкарването на общ успех, регистрационни номера и проверки са нужни поне 1 работна седмица.  При изчисляването на общият успех при наличието на приложение софтуера не може да го изчислява автоматично. Така, че и тук изцяло се доверяваме на комисията и по трудно се откриват грешки при разминаване на успех, изчислен от комисия и този от компютъра.

Отпечатването също си е пипкава работа и дори след нагласянето на бланката спрямо принтера, винаги се получава малко разминаване заради милиметри в нестандартни бланки. За разпечатване на дипломи, приложения и свидетелства за необходими поне 3 дни. Това означава, че заради събота и неделя, дипломите се разпечатват до 19, след това класните слагат снимки и се събират и взаимно си подписват дипломите, защото те са в комисията, разписваща дипломите.

Всички дипломи трябва да минат през директорска проверка и слагане на печати и подписи. И за това са нужни поне 2 дни. Така след 21 класните са гонили учениците да дойдат и да сложат своя подпис върху дипломата и свидетелството. Трудна работа е да събереш завършили официално 12класници. Подписаните дипломи се връщат отново за сканиране след 23,24 и реално за да се раздадат на 27 сканирането им трябва да се направи от няколко човека.

Ако се използва програмата за качване в електронната система, то нещата се получават много бавно. Затова рискуваме и сканираме всички дипломи и след това ги вкарваме в софтуера за регистрите. Трябват ни поне два дни за сканиране и 1 ден за вкарване на документите в програмата, изчистване на грешки при пренасяне от АдминПРО към АдминРД, втората програма от продукта, където се вкарват сканираните дипломи.

Реално тази година не ни стигна времето с 1 ден и в самият ден качихме в интернет сканираните дипломи само на 2 класа, а на останалите ги качихме след като вече ги бяхме раздали на 27. Това е цялата одисея, която завършва с 1 час раздаване и 1 подпис, но преди това е свършена къртовска работа. Нужни са поне 13 дни за всички неща по вкарването на оценки, проверки, разпечатване, нови проверки, подписи, печати, сканиране и качване в интернет.

Датата 27 беше прекалено близка, и без допълнителните събота и неделя, които използвахме, просто нямаше начин да привършим навреме. сега вече сте наясно защо дипломите и свидетелствата на 130 човека в професионално училище се раздават с няколко дена по-късно от 91 дипломи в обикновена гимназия.

 

Подобни публикации: